Kategori: Böcker och läsning (sida 1 av 9)

Läsutmaning

Blev tipsad av en vän om att bokförlaget Forum hade lagt upp en läsutmaning på sin Facebook-sida. Eftersom jag just suttit och redigerat min ”läst”-sida här på bloggen, och tänkt att jag läst alldeles för lite de senaste åren, så kändes det ganska självklart att anta utmaningen.

Jag tror dock inte att jag kommer att beta av punkterna i den ordning de står, men jag tror knappast att det är det väsentliga här.

Bokrecension: Harry Potter and the cursed child

Den här boken är som en berg-och dalbana. Det är egentligen det enda sättet att beskriva den. Så många känslor. Det fanns upp-och nedgångar, bra delar och dåliga delar. men i stort sett är jag faktiskt ganska nöjd med den. Det är något med Harry Potter-böckerna som är svårt att sätta ord på. Det var trevligt att vara tillbaka i trollkarlsvärlden återigen, även om det var i form av ett manus snarare än en bok. Har du inte läst boken kanske du ska sluta läsa här, för det förekommer en del avslöjande fakta i resten av texten.

Först tänkte jag att det skulle bli jättejobbigt att läsa en bok i manusformat, men när jag köpt boken visade det sig att det inte var några problem alls, tvärtom hade jag svårt att lägga den ifrån mig! Det kändes lite som en återförening, jag var nyfiken på hur de tre barndomsvännerna Harry, Ron och Hermione hade utvecklats, jag ville se vilka andra karaktärer från böckerna som fått följa med till den här boken och jag var inte så lite fundersam på hur barnet var förbannat.

Jag gillade Draco i det här skriptet; jag gillade att han beskrivs som en man som älskar sin son men som inte riktigt klarar av att visa det. Jag gillade också hur han och Harry som vuxna människor till slut satte sina olika åsikter åt sidan och samarbetade för att lösa problemet, och att de arbetade bra tillsammans. Jag gillade dock inte hur Harry behandlade Albus, men jag förstår hur det kunde bli så. Harry växte upp utan sina föräldrar, i ett hem där han inte var önskad eller tilläts vara det barn han var, han hade ingen förälder eller någon att se upp till förrän han kom till Hogwarts. Harry inser dock vad han gjort fel genom hela boken. Men Albus visar inte mycket respekt för sin far heller, och felet är lika mycket hans som Harrys.

Det hade varit roligt att läsa en bok där man får veta mer om Albus syskon; James och Lily, om Hermione och Ron och deras barn, Rose och Hugo. I The cursed child är det inte så mycket av den varan, den börjar där problemen börjar, så att säga.

Handlingen i pjäsen var lite underlig; tanken på att Harry Potters son skulle resa tillbaka i tiden för att rädda en pojke som dog för mer än tjugo år sedan låter inte helt rimligt. För det första: Cedrics pappa (Amos Diggory) borde ha accepterat sin sons död. Ja, det var fruktansvärt och borde inte ha hänt, men det var också för tjugo år sedan, och det ledde till Harry Potter dödade Voldemort. Cedric gav Harry styrka och mod att fortsätta att kämpa Voldemort. För det andra: Albus och Scorpius borde ha haft mer vett än så. De har trots allt växt upp med berättelser om vad som hände. För det tredje: hundratals oskyldiga liv togs, inte bara Cedrics.

Efter att jag kommit över tidsresandets inkonsekvenser, var det intressant att se de olika alternativa verkligheter de två pojkarna hamnar i. Den som slog mig mest var den där Voldemort hade vunnit kriget. Harry Potter hade dödats och Snape arbetade under täckmantel med Ron och Hermione. Jag har alltid tyckt om Snape och jag älskar att vi fick se att han kunde ha varit en bättre människa (Personligen har jag från ungefär andra boken (Hemligheternas kammare) hela tiden trott att allt inte var som det verkade med Snape. Det visade sig ju vara en helt korrekt misstanke).
Jag älskade Albus och Scorpius relation; hur de möttes och från början egentligen bara blev vänner eftersom de båda gömmer sig i skuggan av sina fäder. Albus är den berömda Harry Potters son som sorteras i Slytherin! Han har svårt att acceptera det, och alla jämför honom ständigt honom med hans far. Scorpius, vars far är Draco Malfoy, den berömda Dödsätaren. Folk är rädda för Scorpius på grund av detta och vill inte prata med honom. De retar honom, hånar honom och mobbar honom. Trots att det stora kriget slutade för många år sedan, finns det fortfarande en tro att alla Slytherins är dåliga och att Dödsätare aldrig förändras. Det ta påverkar både Scorpius och Albus påverkas av, och jag tror att det är vad som för dem samman i början och blir grunden till deras vänskap. De förstår varandra tack vare sina bakgrunder.

Den sista delen, där vi får reda på att Delphi är Voldemorts dotter, hade jag hade verkligen svårt för. J.K Rowling har sagt att Voldemort inte kan känna kärlek, så det verkar inte rimligt att han har en dotter. Att inte kunna älska har i och för sig  inte något att göra med att producera ett barn, men jag tror fortfarande inte att han skulle göra det, även om det var med Bellatrix Lestrange.

Boken hade en del brister och saker som jag inte håller med om, men det fanns också sånt jag älskade, och vi fick ännu en Harry Potter-berättelse. Nu undrar jag om det verkligen var den sista boken, eller om vi får se mer av Harry och hans värld i framtiden?

Pjäsen går på The Palace Theatre i London, men det är svårt att få tag i biljetter. Man får vara ute i mycket god tid.

 

“Perfection is beyond the reach of humankind, beyond the reach of magic. In every shining moment of happiness is that drop of poison: the knowledge that pain will come again. Be honest to those you love, show your pain. To suffer is as human as to breathe.”

– Albus Dumbledore

Bokrecension: Huset du älskade

Bokens baksidestext: ”Boken utspelar sig i Paris under Napoleon III. Hundratals hus rivs ner och hela kvarter jämnas med marken. Medan det gamla Paris faller sönder under baron Haussmanns ambitioner lever Rose Bazelet ett fridfullt liv i sitt hus på Rue Childebert, i skuggan av kyrkan Saint-Germain-des-Prés. Rose tillbringar sina dagar med att läsa Le Petit Journal, promenera i Luxembourgträdgården och umgås med sin väninna Alexandrine som driver blomsterhandel i huset.
En dag får hon brev från prefekturen som meddelar domen: Boulevard Saint Germain ska dras fram precis där hon bor och huset på Rue Childebert ska rivas. Då Rose har lovat sin avlidne make Armand att aldrig lämna familjens hus gör hon allt för att rädda det. Om kvällarna, i stearinljusets sken, anförtror hon Armand sina tankar om kampen för huset i en dagbok samtidigt som hon ser tillbaka på sitt liv, och så småningom avslöjar en hemlighet som hon förtigit i över trettio år.

9789186480417_200_huset-du-alskade_pocket

Huset du älskade utspelar sig i 1860-talets Paris, där Napoleon III har beordrat att staden ska rustas upp, moderniseras och förnyas. Under hans regeringstid leder Napoleons prefekt baron Haussmann ett gigantiskt projekt för att modernisera Paris. För att konstruera det system av boulevarder som Paris idag är känt för rivs hela kvarter och mängder av slingrande kullerstensgator och gränder grävs upp och raseras. Invånarna i dessa (numera bortglömda) stadsdelar tvångförflyttas eller lämnas att själva hitta nya bostäder.

För den åldrande änkan Rose Bazelet, som har bott i sitt hus på rue Childebert nära kyrkan Saint Germain-des-Prés, finns inte tanken på att börja om någon annanstans. I huset finns hennes mest betydelsefulla minnen: hennes älskade svärmor dog där , hennes make Armand blev senil och dog där , hennes barn är födda där.

När invånarna på rue Childebert först underrättas om den förestående ”expropriationen” av deras gata, tar de för givet att deras närhet till kyrkan kommer att rädda dem, men så blir det inte. Krögaren, hotellägaren, bokhandelns ägare och andra lokala köpmän, inklusive floristen, Roses väninna Alexandrine, måste alla flytta.

Den en gång så lugna och fridfulla rue Childebert är nu en öken av damm, fallande bråte och högljudda rivningsarbetare. Endast Rose är kvar. Hennes tillhörigheter har skickats till dottern Violettes hem på landet, men Rose har inte för avsikt att flytta.

Medan hon lever bland spillrorna av sitt hus och på de rester hon får av en ung man i grannskapet, skriver Rose ett brev till sin avlidne make Armand. Hon reflekterar över sitt liv och försöker finna motiveringar till sitt agerande genom åren. Ju mer hon skriver och ju längre in i boken man läser, desto mer förstår man att Rose har en hemlighet. Mot slutet avslöjar hon den hemlighet hon burit på i alla år för sin älskade Armand.

Precis som i Sarah’s nyckel, har Tatiana de Rosnay skildrat Paris med en insikt och kärlek som bara kan komma från någon som älskar och lever i en stad. Boken är inte många sidor lång (bara 240 sidor), men den sätter sig. Det är en berättelse om kärleken till familjen, hemmet och till  omgivningen, men också en hjärtskärande beskrivning av hur en stad får lida av planering och förändring.

Dan före dan före…

Än är det några dagar kvar till jul, men vips så är den här och lika vips är den över. Jag har stressat över att jag skulle jobba så himla mycket före, mellan, under och efter jul och nyårshelgerna att jag nästan glömde att jag ju är ledig i tre hela dagar; julafton, juldagen och annandagen.
Och så fick jag dessutom till ett par extra ”lediga” dagar i och med att jag bytte två dapass mot ett nattpass, så jag hinner pyssla och fixa lite till här hemma.

I och för sig ska ja inte göra något särskilt på julen, bara vara hemma och ta det lugnt, sova på morgnarna, gå långa promenader och äta god mat, men det kan ändå vara skönt att slippa städa och greja under själva julhelgen.
Fia och Robin åker till sin pappa redan på fredag, och J kommer hit på söndag. Vi ska vara hos mor och far och äta och byta klappar på julafton, och så blir det middag där på juldagen, i övrigt ska vi bara vara tillsammans.

I helgen ska jag ge mig ut på självmordsuppdrag när jag ska handla de sista sakerna. Det är tur att jag vet vad jag ska köpa, så slipper jag alltför mycket trängsel, jag behöver bara stå i kilometerlånga köer.
Fast jag vet inte vad jag ska ge J. Har en liten idè, men vet inte riktigt än.

Eftersom jag är ledig tänkte jag passa på att läsa, för det har ju inte blivit alls så mycket läsande det här året som jag brukar göra! Jag har en lista på reservationer på biblioteket, och hoppas åtminstone på ett par-tre stycken av dem:

reservationerdecember12

 

 

Buzzning: Storytel

Jag är en Buzzador (läs mer här om vad det innebär), och just nu har jag fått chansen att buzza Storytel, som erbjuder ljudböcker via mobilen.

Man skapar ett konto, väljer abbonemangsform (det finns tre olika sorters abbonemang som kostar olika mycket beroende på hur många böcker man vill ha per månad), laddar ner Storytels app till mobilen och sedan är det bara att välja böcker bland de sisådär 25oo titlar som finns i Storytels bibliotek.

Som Buzzador har jag fri lyssning i en månad, för att sedan kunna recensera tjänsten och då får jag även välja om jag vill fortsätta använda den, men då får jag snällt betala för mig. Dessutom får jag under buzzningstiden ge bort ljudböcker till vänner, bekanta och andra som vill testa, så om du är intresserad, så skriv din mejladress i en kommentar här på bloggen, så skickar jag en länk till dig. OBS att Storytel kan begränsa antalet fria böcker! Jag får ge en bok per person och mitt ”frisaldo” är just nu fem böcker.

Personligen har jag inte fastnat för ljudböcker. Än. Jag är en sådan som helst vill läsa böcker i min egen takt, och kunna höra egna röster i huvudet (!). Men vem vet, jag kanske blir ljudboksfanatiker efter detta?

Äldre inlägg

© 2018

Tema av Anders NorenUpp ↑