Kategori: Musik (sida 1 av 2)

Ute blev inne

Igår var jag på konsert. Green Day spelade i Scandinavium med Rancid som förband. Från början skulle de ha spelat på Slottskogsvallen, men fick flytta inomhus pga att de inte skulle hinna spela klart innan det enligt förordningarna som gäller för området. Det hade säkert varit en upplevelse att få se dem spela där, men nu är det ju som det är, och istället för att sitta ute i den varma, vackra sommarkvällen fick vi knô in oss på Scandinavium. Inte för att det gjorde något, för på en inomhusscen kan man släcka ner och använda ljus och pyro på ett annat sätt.

Vi ”missade” förbandet, mest för att vi inte var så himla intresserade, men vi kom ändå in i god tid för att hitta en bra plats att stå på (man är ju inte så lång…); lite i kanten, men ändå inte för långt borta. Mot slutet hamnade vi ändå lite längre fram mot scenen och inne i folkmassan.

Sen kom de då, till tonerna av Ennio Morricones musik från The good, the bad and the ugly, och drog igång sin cirkus på en gång! För det är lite cirkus när Green Day spelar, och tillsammans med musiken och interaktionen med publiken är det just det som gör deras konserter så bra!

Själva spelningen skilde sig inte mycket från konserten i Stockholm i Januari, men som alltid så njöt jag från början till slut. Nja, kanske lite uttråkad under det numera ganska uttjatade medleyt, då.  Men som vanligt gick jag ut genomsvettig och helnöjd efter att ha studsat och sjungit med och applåderat i dryga två timmar.

Och Good Riddance är fortfarande den bästa avslutningen på en konsert!

Alla låtarna:

 1. Know your enemy
 2. Bang bang
 3. Revolution radio
 4. Holiday
 5. Letterbomb
 6. Boulevard of broken dreams
 7. Longview
 8. Youngblood
 9. Going to Pasalacqua
 10. Hitchin’ a ride
 11. When I come around
 12. Paper lanterns
 13. Minority 
 14. Are we the waiting
 15. St. Jimmy
 16. Knowledge
 17. Basket case
 18. She
 19. King for a day
 20. Shout / Always look on the bright side of life / (I can’t get no) Satisfaction / Hey Jude 
 21. Still breathing
 22. Forever now
 23. American idiot
 24. Jesus of suburbia
 25. Ordinary world
 26. Good riddance (time of your life)

 

 

Change of plans

På Torsdag sätter Fia och jag oss på tåget till Stockholm. Från början var det tänkt att vi skulle träffa Nina och Kerstin och gå på Muse, men så meddelade bandet i Lördags att konserterna i Stockholm, Malmö och Oslo ställts in för att Matt Bellamy brutit foten.

Nu har ju jag sett dem live en gång innan, och vet med säkerhet att Matt varken sjunger eller spelar gitarr med fötterna, så därför tycker jag väl att de gott kunde kört på ändå. Jag menar, Helsingfors och resten är fortfarande planerat att gå av stapeln.
Okej det är klart att jag tycker synd om honom, han har säkert ont, men varför bara ställa in tre av alla spelningar på turnèn? Om han har jätteont första tiden har det gått över till på Torsdag, eller så har han fortfarande ont, och då kan han väl knappast genomföra spelningar dagarna efter heller? Dessutom kan han ju sitta och spela. Eller kanske inte förresten, det är ju Matt Bellamy vi snackar om här.

Såklart får vi ju tillbaka pengarna för biljetterna, men jag hade inte haft något emot om de skjutit upp konserten ett tag så vi fått gå längre fram. Som det är nu missar vi dem ju helt. Igen.
För de ställde ju in 2010 också. Då utan att ange anledningen.

Men till Stockholm far vi ändå. Tågbiljetterna går inte att avboka, så lika bra att utnyttja dem, och så får vi ju lite ”semester” och får träffa två vänner som jag träffar alldeles för sällan. Och jag får tillfälle att göra något md min dotter, det händer inte alldeles för ofta.

Än så länge har vi inte bestämt vad vi ska ersätta Muse-konserten med, men Fia har önskat ett besök på slottet med livrustkammaren och skattkammaren på fredagen, och jag har bestämt att vi ska göra minst ett besök i Gamla Stan med fika på Cafè Gråmunken.

MUSE – The 2nd Law – Recension

Muse har släppt ett nytt album, det sjätte i ordningen. Det är visserligen redan lite drygt en månad gammalt, men jag har lyssnat in mig ordentligt den här gången.
Jag har lite svårt att definiera Muse. är det rock, är det elektro, är det pop? Jag kallar det elektrock. ”The Second Law” beskriver människans kamp mot termodynamikens andra huvudsats (som går ut på att allting går mot att entropin ökar, d.v.s. att ingen process är möjlig vars enda resultat är att värme tas från en reservoar och helt omvandlas till arbete. Källa: Wikipedia) . Slutsatsen av detta koncept-album blir en härlig och knasig mix av electronisk, rock, rock-opera, prog-rock, snuddar vid heavy metal.

 • Första låten, ”Supremacy”, har lite av Bond-tema över sig. Kanske inte en helt tokig idè att låta Muse göra ledmotivet till nästa Bondfilm? Jag vet att jag skulle lyssna på den i alla fall (trots att jag inte är någon Bond-fantast)!
 • Sen kommer en låt med INXS. Eller? Det första jag tänkte när jag hörde ”Panic Station” var just det. Kan också tänka mig att den kan komma att spelas på diskotek och klubbar.
 • Andra singeln, ”Madness”  känns som Justin Timberlake going U2. Jag var inte jätteförtjust i den här låten från början, sen växte den, för att nu ha ramlat ner till okej igen.
 • ”Survival” var officiell OS-låt till Sommar-OS i London 2012, och även första singeln. När jag hörde den framföras på arenan på avslutningsceremonin tänkte jag bara ”neeeej!”, men albumversionen är en lysande referens till Queen. ”Survival” inleds med ”Prelude”, en knapp minut av klassisk symfoni med kör. Jag hoppas, hoppas Muse en dag släpper ett rent symfoniskt album.
 • ”Follow me” handlar enligt Matt Bellamy om sonen Bingham, och det listar man lätt ut om man lyssnar på texten.
 • Sen kommer ”Animals” som jag trots många genomlyssningar av skivan ännu inte lyckats höra hela. Det är något med den om gör att jag inte klarar av att höra den. Jag vill bara byta låt efter de första inledande tonerna.
 • ”Explorers” är en lugn och  vacker melodi, men budskapet är existentiell ångest, depression och självmord.  Så tolkar i alla fall jag det. En värdig uppföljare till ”Sing for absolution”.
 • Big freeze”. Hallå U2! Den här blir nog bra i Globen i December. Som alltid med Muse, så har alla låtar ett budskap, denna handlar om växthuseffekten och att vi måste ta hand om vår jord innan det är försent.
 •  Hoppsan! ”Save Me” är en överraskning. Det här låter inte som Bellamy?? Nix, det är basisten Chris Wolstenholme som greppar mikrofonen och levererar denna och även
 • ”Liquid State”. Låtarna handlar om hans alkoholism och vägen ur den. Direkt från källan. Och är det inte lite, lite Foo Fighters över den här?
 • ”The 2nd Law: Unsustainable” och
 • ”The 2nd Law: Isolated System” avslutar i två delar. Först en opera/orkester/kör-kaskad, med en dokumentärfilmsröst och mycket gitarr, därefter en lättare, lekande pianoslinga som mynnar i trance, böljar fram och tillbaka, hela tiden med dokumentärröstenr. Maffigt, och mycket Muse!

Första gången jag hörde ”Madness” trodde jag att jag skulle bli besviken på albumet, men som tur är hade jag fel. Det är fortfarande lika mycket ADHD på steroider som ju gör Muse så speciella, och så bra!  Mina favoriter är Panic Station och Explorers. Spritt-i-kroppen mot Jag-föder-ditt-barn-om-du-sjunger-så-för-mig (trots något negativt budskap).
Är det inte 6:e December snart??? *trummar fingrar mot bord*

¡Uno ¡Dos ¡Tré

Så heter den nya musikaliska trilogin från Green Day, där första delen – ¡Uno – släpps den 25 September. Det ser jag fram emot! 🙂
Medan jag väntar kan jag se videon till nya singeln ”Oh Love” :

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=HlY-2QBkpVM[/tube]

Vad spelar det för roll att jag inte kommer iväg på Sweden Rock i år heller…

…när MUSE ska komma till Sverige igen?!!
Svar: Absolut INGENTING!!

Kerstin hade godheten och vänligheten att meddela mig detta via en länk på FB, som jag såg när jag kom hem, och även om jag inte har så många ören kvar efter alla räkningar och sånt där, så kommer det ändå att beställas biljetter när dessa släpps.

Här kan man beställa biljetterna, här kan man läsa om Muse nya album som släpps i September och den som är intresserad kan läsa min recension av förra skivan; Uprising, här, och av förra konserten här.

Nu ska jag bara gotta mig åt denna fantastiska nyhet ett tag till innan jag somnar.

Äldre inlägg

© 2018

Tema av Anders NorenUpp ↑