Månad: mars 2010 (sida 1 av 6)

Bokrecension: ”The Winter Ghosts”

Oj oj oj, det var nog den längsta tid jag tagit på mig att läsa en novell. För det är en novell. När jag först hämtade ut boken på biblioteket myste jag över det fina omslaget och att ha en ny Mosse i min hand, men när jag öppnade den och såg att det var stor stil, tänkte jag att nåja, den här har jag väl läst ut imorgon. Men nehej då! Jag har varit så trött de senaste dagarna, att jag somnat ifrån boken efter bara några meningar! Dessutom har jag gjort misstaget att lyssna på musik med bra texter (Muse) på tåget, så att jag inte kunnat koncentrera mig på att läsa boken, så det var först i eftermiddag som jag tog mig igenom de sista sidorna.

”The Winter Ghosts” är en förlängd version av ”The Cave” (”Grottan”), en berättelse som kate Mosse skrev för Quick Reads, en organisation i Storbritannien som inriktar sig på böcker för vuxna som aldrig eller sällan läser.
Som titeln antyder är detta en vintrig läsning, men förvänta dig inte en traditionell spökhistoria. ”The Winter Ghosts” utforskar sorg och saknad; Mosse visar hur dessa känslor ofta är desamma, även under olika förhållanden och sex århundraden isär. Mosse betonar hur krig påverkar familjer och det faktum att konsekvenserna av kriget finns kvar långt efter fred har slutits.
Kate Mosse är inte främmande för det övernaturliga. Hennes tidigare romaner, ”Kryptan”, handlar om tarotkort och andar, medan ”Labyrint” är en berättelse om sökandet efter Graalen.

Freddie Watson, berättaren, har aldrig kommit över att hans äldre bror, George, dogi kriget (första världskriget). År 1928 bestämmer han sig för att ta semester i södra Frankrike, men i en snöstorm vid foten av Pyrenéerna kör han av vägen och tvingas söka skydd i en närliggande by.
Nulle är en övergiven plats med slitna kaféer och tomma gator, och liksom alla andra franska städer och platser som Mosse använder i sina verk, detaljrikt och målande beskriven. Han hittar ett värdshus och tas om hand av den vänliga värdinnan, och blir även inbjuden att närvara vid den traditionella vinterfesten. Bland festdeltagarna finns Fabrissa; en ung kvinna till vilken Freddie känner sig dragen och som han berättar allt om sin sorg, saknad och ensamhet för. Fabrissa i sin tur har en egen tragedi att dela med sig av.
Precis som i sina tidigare romaner, växlar Mosse mellan olika århundraden och knyter samman ett historisk garn med ett mer modernt. Väggarna mellan förr och nu är tunna, och det är tydligt att vår hjälte har rest längre än han avsett. Det kommer inte att förstöra historien att veta att Fabrissas historia visar sig att handla om förföljelsen av katarerna.

Kate Mosse har tidigare bara skrivit böcker ur kvinnligt perspektiv, medan ”The Winter Ghosts” berättas ur ett manligt perspektiv. Intressant, och kanske en smula svårt, att som kvinna tänka och skriva som en man, men Mosse lyckas genom att inte gå in i det maskulina så mycket som det mänskliga tänkandet och agerandet. Jag kan rekommendera den här boken för den som är nyfiken på Kate Mosse, men som tvekar inför de 600+ sidor som ”Kryptan” och ”Labyrinten” består av. Man får en ganska god uppfattning om känslan i hennes böcker genom denna.

Tjej&Killsnack vecka 13

Veckans frågor. Läs mer om vad TJEJ&KILLSNACK är/hitta alla frågor här.

Djur

1. Vad har du haft för husdjur?
Jag har haft kattet, kanin och nymfparakiter. fast fåglarna var egentligen inte mina, utan en pojkväns. Jag är inte så förtjust i pippi i bur.
Jag tror vi hade såna där små sköldpaddor också när jag var liten, och undulater. fas om vi hade det var det inte någon längre period.

2. Vad skulle du vilja ha för husdjur?
Jag vill ha en katt! Igen…Vi hade tre katter tidigare, men pga att vi (nästan) aldrig var hemma och det blev ännu mer frånvaro när jag började jobba i Gbg igen, så visade katterna sitt missnöje genom att göra sina behov på andra ställen än i lådan, så vi tog beslutet att lämna dem till bekantas bekanta, som bor på lantgård och som hade både tid och möjlighet att vara mer med katterna och låta dem springa fritt.
Så, så länge jag bor så här långt från jobbet blir det inga fler husdjur.

3. Finns det något husdjur du ALDRIG skulle kunna tänka dig, varför?
SPINDLAR!!! Eller andra kryp! Tom en orm eller ödla skulle funka, men aldrig en spindel eller skorpion eller liknande!

4. Är du rädd för något djur, vilket & varför?
Tja, förra svaret kanske ger en liten vink? Varför vet jag inte, men det är bara så äckligt och läskigt med alla de där håriga benen och sättet de går och *ryyyyys*!!

5. Om du var tvungen… vilket djurs personlighet skulle du identifiera dig med?
Det skulle nog bli en katt. Bekväm som 17 av mig, gillar att gosa och sova och värme, och kan när det behövs göra en ansträngning till att skaffa föda eller göra mina behov (jobbet och hushållssysslorna).

Det var väldigt vad det går undan!

Nu har det gått en vecka till och jag har knappt hunnit med att fatta att det var ny vecka förrän den var slut! Som vanligt…
Har varit ledig i helgen i alla fall, och det var skönt. Även om arbetsveckan inte var superansträngande så är det ändå skönt med en sammanhängande ledig helg. Jag ahr dessutom bestämt mig för, och även sagt till på jobbet, att jag inte ska ta några extrapass på de helger då jag har barnen, för att få mer tid med dem. Även om vi kanske inte gör så mycket tillsammans tror jag att det behövs att jag är hemma och jag är säker på att det kan löna sig i längden. På vardagarna hinner vi ju sällan sitta ner och äta middag tillsammans, men på helgerna försöker jag se till att vi äter både lunch och middag tillsammans, och att vi kanske gör något annat också. Igår spelade vi ju kort och spel och idag har jag och Robin sett på film (Fia hade sett den så hon kollade Grey’s på sin dator i sitt rum).
Just det…vi såg ”Cirque Du Freak”, och kanske var det ett lite illa val med tanke på min spindelfobi, men medan jag såg den var det ganska lugnt, för man såg tydligt att det var en fejkspindel, även om närbilderna var skrämmande realistiskt gjorda, så det kanske tar en stund innan jag somnar ändå.

Lönen är på gränsen till slut också. Den var ju precis det exakta minimumbeloppet den här månaden, så inga större utsvävningar för vår del i April. Dessutom har Fia ju bestämt sig för att byta inriktning, och hennes leda i skolan har lett till lite för mycket frånvaro, så i onsdags fick jag ett litet brev ifrån CSN där de skrev att de inte kommer att betala ut något studiebidrag. Sen gav de mig två dagar att komma med synpunkter på det. Snällt av dem.
Fast jag har inga synpunkter, direkt. Inte Fia heller. Vi vet båda två varför de drar in bidraget, så istället för att tjafsa är det bara att ringa KFM och tala om hur det ligger till, och kanske att de betalar tillbaka den tusingen som jag blir kort den här månaden, och ringa CSN och kolla om de kommer att betala ut igen om hon sköter närvaron i framtiden.
Det måste jag göra imorgon förmiddag! Men räkningarna är i alla fall betalda, och jag har handlat så att vi klarar oss relativt bra i ett par veckor.

Några små ärenden på stan ska jag klara av före jobbet imorgon, så jag ska åka redan kl 10 hemifrån. Fia ska till tandläkaren kl 9 men Robin kan sova hur länge han vill imorgon. Det är ju påsklov. På torsdag åker de till sin far, och så kommer de hem på söndag eller måndag igen. Själv jobbar jag, för påsken är min storhelg i år (en av dem), men det gör inget för jag firar ändå inte påsk. Dessutom lyckades jag byta mina pass så att de passar med tågförbindelserna.

Nu ska jag krypa ner i sängen och läsa ”The Winter Ghosts”. jag hoppas att jag hinner läsa lite mer än jag gjort de senaste kvällarna. I rutan ute till höger står det att jag just nu läser denna bok, men jag har knappt läst 10 sidor än, för jag somnar som en stock varje kväll, och vaknar varje morgon och undrar hur jag kunde slockna så tvärt, och så släcker jag lampan som lyst hela natten.

Man kan hitta mycket roligt på internet…

För oss som gillar lite halvbra (nej, inte halvdåliga, det antyder ju att jag ju egentligen tycker de är lite kassa) filmer och serier om övernaurligt i allmänhet och vampyrfilmer- och serier i synnerhet, för oss finns det ännu en serie som får bra recensioner av tittarna men läggs ner efter bara en säsong pga dåliga tittarsiffror (”Moonlight” råkade ut för samma öde). Denna ”nya” serie heter ”Demons” och handlar om Van Helsings ättling som tar sig an kampen mot det onda.

Recension från IMDB:
”Demons is about the descendant of Van Helsing picking up from where his ancestor left off and hunting creatures called Half-Lifes (demons). There are quite a few interesting characters in this show. One of them is a hunter named Galvin that worked with Luke’s (the descendant of Van Helsing) father. Now he helps train him to hunt demons just like his father and ancestor did. Also there is a medium named Mina that helps them with finding out where to find demons while also having a secret that you’ll learn a few episodes in to the show. Also one of Luke’s friends named Ruby helps him hunt demons when he really needs help.

So far the show has just started but its very interesting. We start learning about all of their pasts and then there are episodes that are just about them hunting demons. The series is already starting to show some very promising material. Its already gotten interesting so future episodes are definitely going to be fun to watch.

This is a show that Charmed, Angel, Buffy, and Supernatural fans will enjoy just about guaranteed.”

Jag får se till att den blir nästa se-på-projekt…

Mörkt och mysigt

har vi det här hemma. Idag är det Earth Hour Day och klockan 20 släckte vi ner alla lampor och alla apparater som inte måste vara på, och så tände vi ljus och satt alla tre på min säng och spelade kort. Det var hur mysigt som helst! Fast Fia försvann iofs strax före 21, för hon skulle på LAN i sin skola.

Idag har jag storhandlat, så nu behöver jag inte fundera så länge på vad som ska lagas till middag. Idag blev det luffarfilè med ris och gräddsås, imorgon blir det lax med pressad potatis och limesås. Jag har redan lyckats få ihop tre matlådor till nästa arbetsvecka, och ett par till blir det väl innan de har tagit slut.
Barnen har påsklov den här veckan, så de får anstränga sig lite och fixa lunch till sig själva. Grejen är bara att de sover ganska mycket längre än jag gör, så de äter sin lunch i samma veva som jag sätter mig på tåget hem från jobbet. Därför blir det bara något lätt på kvällen, som gröt eller varma mackor.

Var en sväng på Pingstkyrkans loppis idag också. Mest i jakt på en gammal skinnjacka att ha nu till våren, men det fanns inte ett enda skinnplagg därinne! Däremot hittade jag en soffa, som jag inte köpte, för dels har jag egentligen inte råd (fast den kostade bara 400) och sen kunde vi inte få hem den. De har visserligen hemkörning, men det kostar 250 kronor! Då får man allt köpa för mer pengar än så. Såg också en Billy där inne. Prislappen sade 200 kronor. Men i det skicket den var i, då köper jag istället en ny, hel hylla på IKEA för 395 kronor. Billy är egentligen inte så dyra…

Flyttade ut skrivbordet till hallen idag, så att de som ska hämta det inte behöver springa in i lägenheten. Sen flyttade jag ut den Billy som Fia hade i sitt rum till vardagsrummet, och så fick jag äntligen in alla mina böcker i hyllan. Visserligen liggande i högar, men nu ligger de inte i klädkammaren! Jag lyckades få ihop nästan 2 hyllor med böcker jag inte har läst! Dags att göra något åt det!!

Nu ska jag sussa kudde innan jag gör något annat. Robin ser film och somnar nog också snart. Imorgon ska det städas lite till, och kanske komemr det upp ”efter”-bilder på vardagsrummet…

Äldre inlägg

© 2018

Tema av Anders NorenUpp ↑