Månad: juli 2013 (sida 1 av 3)

Statistiken ljuger inte

Den 23:e Juli skev jag ett inlägg där jag undrade lite över vilka som egentligen läser den här bloggen.
Det är rätt fascinerande att så många människor läser min blogg! Det är ännu mer fascinerande att det bara är 10 av dessa som verkar vilka erkänna det.
Av 77 besökare den dagen, och en del fler under dagarna som gått sen dess, så är det alltså bara några få som har något att säga om det de läst här, eller som orkar skriva en rad om varför de besökt just min blogg.
Intressant.

Men fortsätt gärna läsa, även du som inte vill/vågar erkänna att du gör det. För min del spelar det egentligen inte så stor roll, det var bara det att det skulle vara kul att veta vilka som hamnar här av en slump och vilka som gör det för att de vill.
Men så klart att man inte vill tala om att man kikat in om man bara gör det för att man är jäkligt nyfiken men egentligen inte bryr sig. Lite som att läsa Hänt Extra hos frisören, förutom att jag inte är nån kändis, då. Hoppas du för ut något av det du läser här, det vore ju trist om du slösade bort din tid på oväsentligheter…

image

Vem är du?

Att skriva en blogg är lite som att skriva dagbok, med skillnaden att jag låter andra läsa det jag skriver i bloggen.  Men vilka är ni som läser? Jag ser i statistiken att ni läst, men jag ser inte vem eller varför just du kikat in på just min blogg.
Därför undrar jag nu om du inte skulle kunna skriva en rad och berätta vem du är, varför du läser bloggen och hur du hittade hit.

Plugghäst

Japp, det är jag, det! Snart i alla fall. Jag sökte nämligen en utbildning till specialistundersköterska, och för några veckor sedan fick jag veta att jag kommit in!
Men jag ville inte gå ut med det till alla förrän jag var säker på att det skulle ordna sig med det ekonomiska.

specusk

SU (Sahlgrenska Universitetssjukhuset, min arbetsgivare) går in med löneförmån till de som vill gå utbildningen. Eller, man måste ansöka hos HR-avdelningen, men jag blev i alla fall beviljad förmånen.
Nackdelen är att denna löneförmån består av den hiskeligt höga summan 13500 kronor. Brutto. Alltså före skatt.
Det blir inte många korvören kvar att leva på när den berömda svenska skatten är dragen. Missförstå mig rätt, jag är väldigt tacksam att vi i Sverige har ett system där vi betalar skatt och får gratis skola och subventionerad sjukvård och annat som man i andra länder får betala dyrt för. Men, nettosumman av denna ”förmån” skulle i princip bara räcka till hyra och övriga räkningar. Sen ska man ju ha mat, kläder, resor, försäkringar, nöjen, läkarbesök, mm. Idag får jag ut någonstans mellan 18000 och 24000, beroende på hur mycket jag jobbat under månaden, och hur många extrapass jag gjorde månaden innan. Det är minst dubbelt så mycket som jag skulle få med löneförmånen. Och det är ju inte bara jag som ska leva på den här inkomsten, jag har ju en tonåring att försörja också.

Detta tänkte jag lösa så smart genom att gå ner i tjänst till 50%, jag kände att det borde jag klara, eftersom det är distansstudier, så jag kan ju plugga när och var jag vill, i princip. Men då fick jag ett mejl från ansvarig person på HR-avdelningen, som meddelade mig att jag visserligen blivit beviljad löneförmånen, men att jag måste (enligt reglementet) ta heltids tjänstledigt pga studier.
Så jag ringde till ansvarig person på HR-avdelningen, som sa att även om jag är heltids tjänstledig borde jag kunna gå in och ta extrapass på avdelningen. Därefter pratade jag med cheferna, som sa att javisst löser vi det. Så nu är det så, att från och med 26 Augusti i år till 13 Juni nästa år ska jag läsa spetskompetens.

Specialistundersköterska med inriktning anestesi, operation och intensivvård. Det, ni! Sen ska här löneförhandlas…
Men jag ser fram emot att plugga. Det ska bli roligt att göra något annat, och om detta annat kan leda till lite bättre jobb och villkor i framtiden, så varför inte? Dessutom är det ett område jag är intresserad av, och ett område jag kan ha nytta av på många olika arbetsplatser.

Och så får jag ju träffa minstabror och hans familj rätt ofta, eftersom jag redan har bestämt att jag ska våldgästa dem när jag har på-plats-studier. Utbildningen anordnas nämligen av Yrkeshögskolan i Växjö, och en gång i månaden måste jag åka dit för centrala träffar.

(Nu sitter flera och tänker ”varför inte CSN?”. Jo, jag har ju lite saker som jag betalar av på till Kron-Olle, och ett par av mina studielånsavbetalningar har också hamnat där (eftersom KF inte räknar skulder till CSN när de räknar ut existensminimum/förbehållsbelopp), och har man det får man inte ta nya lån förrän skulden är avbetald. Faktiskt, så får man inte ens bidragsdelen om man är i den här situationen!
Så det suger ju lite, kan man säga. Men därför inte CSN, alltså.)

Bilder i urval

Några bilder från resan till Edinburgh.

image  image

image
image  image
image  image
image  image

Arthurs’ Seat. Välbesökt turistattraktion på toppen av 251m brant kulle…

image

…men upp kom jag! Pust och flämt.

image  image

Utsikt över Edinburgh från Arthurs’ Seat.

image
image

Rosslyn Chapel

image  image

Överallt på Rosslyn fanns dessa tomma nischer för statyer. Jag tror det var runt 200 stycken. Däremot finns bara de statyer som sitter ovanför huvudporten. Man vet inte om det någonsin funnits några statyer i de andra nischerna, om de gömts undan eller förstörts i samband med reformationen från katolicism till protestantism, eller om de var av trä, och i så fall har ruttnat och förmultnat under de år som kapellet stod oskyddat för vädret. Man har aldrig hittat några rester av statyer.

image

Nutida stenhuggare har rekonstruerat flera av de utsmyckningar som pryder Rosslyn Chapel, som tex det här lejonet.

image  image

Ett av de nya lejonen har redan hunnit få spår av väder och vind, men originalen är förvånansvärt välbevarade, trots att de suttit där i snart 700 år.

DIY – smyckeshållare

Jag var lite trött på att alla mina halsband och armband låg och drällde i en hög för att de inte fick plats i mitt smyckeskrin, så idag gjorde jag en smyckeshållare av en gammal anslagstavla.
Jag började med att plocka fram allt jag behövde:

image

Anslagstavla, tyg, hammare, avbitare, häftpistol, skruvar, mejsel och upphängningsvajer.
Sen plockade jag loss ramen från anslagstavlan:

image

Ramen satt ihop med en slags häftstift, så jag lossade bara försiktigt på det ena, så lossnade hela ramen.
Jag häftade fast tyget på plattan. Man får kolla med jämna mellanrum så man inte sträcker tyget för mycket eller för lite, det är ju inte så fint med en massa veck eller bubblor i tyget.

image

Sen satte jag tillbaka ramen genom att knacka tillbaka det lilla häftstiftet, och så skulle jag fästa vajern på tavlan.

image

image

Jag började med att skruva fast två skruvar att fästa vajern i, sen krokade jag fast vajern i den ena skruven och mätte var kroken skulle sitta i andra änden av vajern. Klippte av och satte i kroken, och sen fäste jag skruvarna så att vajern sitter fast.

image

image

Därefter skruvade jag fast skruvar med jämna mellanrums avstånd på tavlan.

image

Sist satte jag ett par upphängningsöglor i ovansidan av ramen.

image

Klart!

Så istället för så här

image

är det nu så här fint

image

Äldre inlägg

© 2018

Tema av Anders NorenUpp ↑