Månad: juli 2014 (sida 1 av 2)

Balansgång

Hittills har jag haft två fastedagar. Ja för jag har ju trots allt bara hållit på en vecka med 5:2. Egentligen är det dags för fastedag imorgon igen, men eftersom jag tänkte mig en lite längre utflykt utan att släpa på en matsäck så byter jag om lite på dagarna och kör fastedag på tisdag istället.

Det funkar ganska bra, förutom att framåt kvällen örjar det suga nåt infernaliskt i magen efter något. Då skulle jag kunna stoppa i mig vad som helst bara för att stilla behovet! Mådde lite dåligt över det där och undrade om det skulle vara så varje gång, men sen läste jag ett tips i en Facebookgrupp jag är med i. Där stod att den första månaden kan man köra på 600-700 kalorier om man känner att det inte räcker, och successivt trappa ner till 500. Det tar ett tag för kroppen att vänja sig vid rutinen, och för magen att minska i omfång. Alltså magsäcken. Magens omfång hoppas jag ju ska minska det också.

Så jag kommer att följa mina 500 kalori-menyer, men ha lite keso eller en frukt eller nåt annat bra till hands om och när suget sätter in! Alla är vi barn i början…

Grötfrukost

Ja, för jag känner att gröt är ett bra sätt att inleda en fastedag. Jag står mig ganska länge på en tallrik havregröt, och på det viset slipper jag ju bli hungrig eller sugen och riskera att stoppa i mig nåt utöver de 500 kalorierna som ska in idag. Tur det är så varmt som det är, för då kan jag ju stilla det värsta suget med citronvatten!

Dagens meny är tänkt att bli lite som sist, men jag ändrar lite grann:

  • FrukostFiberhavregrynsgröt med mjölk och kanel – 1 dl fiberavregryn (137 ka)l + 1/2 dl röd mjölk (33 kal) + 1 tsk kanel (7 kal) + 1/1 tsk stevia (11 kal) = 188 kal
  • Lunch: spenatomelett på ett ägg (85 kal) + 2 dl färsk spenat (3 kal) = 88 kal
  • Middag1 dl keso (90 kal) + 1 dl frysta jordgubbar (12 kal) = 102 kal
  • Kvällsfika: 1/2 dl grekisk yoghurt (70 kal) + 1/2 dl fryst mango (16 kal) = 86 kal

Totalt 464 kalorier 🙂

Och så ska man äta långsamt, så att kroppen hinner uppfatta att man äter. Inte slänga i sig maten som jag brukar göra på jobbet. Då märker jag att jag är mätt längre.
Upptäckt nr 2 är att coca cola light tydligen innehåller 0 kalorier. Inte för att jag är särskilt förtjust i lightvarianter, men det kanske kan stilla det mentala sötsuget?

I övrigt sägs det bli årets varmaste dag idag, så jag tror jag ska hålla mig inne eller som mest i skuggan under parasollet på balkongen. Blir nog lagom mycket aktivitet att läsa efter att jag är färdig i tvättstugan…

All by myself

Ni vet den där känslan av att vara i princip ensam på badplatsen? Inga stojande och skrikande barn, inga hundar som skäller och ingen som lägger sin handduk så nära din att det blir obehagligt intimt. Bara du, en klipphäll och stillheten. Solen och havet, fika och en bra bok. Hur härligt som helst!

Just det där har jag hittat på en av öarna i Göteborgs södra skärgård. Hit kommer inte många, förmodligen pga avsaknaden av sandstrand, toaletter, glasskiosk och allt sånt där som folk vill ha nära till hands när de åker ut och badar med familjen eller vännerna. Så hit kommer jag att åka varje gång jag själv får bestämma. Att det tar en dryg timme att ta sig dit hemifrån är ett mindre problem. Jag har ju som sagt en bra bok.

Var det är? Nänänä, det talar jag inte om. Jag vill ju fortsätta njuta av lugnet när jag åker dit. Ni som listar ut var det är nånstans behöver väl inte skvallra?

Detta bildspel kräver JavaScript.

5:2

Jag tänkte testa 5:2-dieten i en månad för att se om det kan vara min grej. Det har gått jättebra de första dagarna när jag fick äta som jag ville, men igår skulle jag ha min första fastedag, och det sket sig, som man brukar säga.

52

 

Det är nog en fördel att ha handlat hem sånt som man blir mätt på utan att äta särskilt mycket av det innan man börjar, så slipper man sitta där och vara jättehungrig på kvällen.

5-2-main
I alla fall så gör jag ett nytt försök på fastedag idag istället, jag ändrar helt enkelt bara dagarna.

Så dagens meny tänkte jag mig så här:

  • Frukost: Fiberhavregrynsgröt med mjölk och kanel – 1 dl fiberavregryn (137 ka)l + 1 dl röd mjölk (60 kal) + 1 tsk kanel (7 kal) = 207 kal
  • Lunch: 1 dl keso (90 kal) + 1 dl frysta jordgubbar (12 kal) = 102 kal
  • Middag: 1 kokt ägg (85 kal) + 0,5 dl grekisk yoghurt (70 kal) + 0,5 dl fryst mango (16 kal) = 172 kal

Totalt 480 kal. Alltså 20 kal kvar att ”roa” mig med! Noterar för mig själv att jag ska byta ut mjölken mot mellanvarianten (nej nej lättmjölk går fetbort, det smakar ju diskvatten!) så får jag ytterligare 15 kal att lägga på mellanmål.

Jag har en app där jag lägger in allt jag äter och dricker varje dag för att hålla koll på hur många kalorier det blir. Den är enkel att använda. Sen är det också bra att man ser vad man egentligen stoppar i sig och på det sättet kan man ju ändra sina ätvanor. Appen heter LifeSum och finns här för Android och här för IOS.

Nu ska jag hiva i mig gröten så jag kan komma iväg ut till skärgården och njuta av sol och hav och (förhoppningsvis) lugn och ro.

2967869_570_320

 

Fallens Dagar 2014

Det är väl mer tradition än något annat som gör att jag åker till Trollhättan någon av fallen-dagarna nuförtiden, för sådär jättekul är det inte att knõ med en massa människor och leta halvt ihjäl sig efter sittplats när man vill äta eller fika eller ta en öl. Inte heller lockar artisterna särskilt mycket, och att stå inklämd mellan folk som står och pratar med varandra hela tiden som konsterten pågår känns ju sådär.

Det där är något jag undrat över; bara för att man inte har betalat en massa pengar för en konsert, så behöver man väl inte stå och snacka med sina kompisar just där? Är man inte mer intresserad av det som händer på scenen eller inte vill höra musiken så kan man väl lämna plats åt någon som är det, och gå någon annanstans och prata, så att vi andra får höra det vi kom dit för och inte en konversation om jagvetintevad?

Men i alla fall, igår var det strålande solsken och jag ville åka upp bara för att kika lite. Fick med mig J som sällskap, det var trevligt. V inledde med ett obligatoriskt varv runt gågatan och alla försäljare, sen övergav vi stimmet och gick till Spikön och spelade minigolf. Det var säkert 15 år sen sist, men jag lyckades vinna ändå! Iofs begärde J omräkning efteråt, men det ändrade ju inte på resultatet…

Vi drog vidare mot mat och öl och ”brygghäng”. Vi satt helt enkelt bara vid kanalen och tittade på folk och njöt av det sköna vädret innan vi avslutade kvällen på Oscarsbron med fallpåsläpp. När man inte ser det så ofta så är det väldigt fint och mäktigt att se vattenmassorna som forsar ner för klipporna och vidare ner i älvfåran. Ännu lite finare blir det faktiskt på kvällen när de lyser upp älvfåran.

Ja, roligare än så blev det inte. Kul var det också att springa på lite folk ”från förr”. Nu får det räcka för den här gången.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tyvärr strejkade min mobil just som jag stod och filmade vattenpåsläppet, så jag har ”lånat” en video från YouTube istället. ”Vårt” fall var dock mycket finare, eftersom det var det sista för kvällen.

Äldre inlägg

© 2018

Tema av Anders NorenUpp ↑