Månad: januari 2016

Söstra mi

fyller år idag!

GRATTIS

önskar

vi alla

lse52

Födelsedagsdags igen!

Idag hurrar vi för Victor som fyller 7 år!

GRATTIS

önskar

Farmor och farfar
Faster och Robin
Fia, Linus och Juliah

victor7-emeff2016

DIY: Klä om lampskärmar

Tredagarsledig helg utan planer, sällskap eller pengar (Januari…) gör lätt att man blir lite uttråkad av sitt eget (och kattens) sällskap, så jag var tvungen att hitta på något, och då kom jag på att jag ju har en hel lista med DIY jag vill göra, så jag började med det som kändes enklast för tillfället; jag klädde om ett par lampskärmar.

I köket har jag en lampa från IKEA; en Melodi. En ganska trist och mycket enkel lampa i vit plast.

download(den här bilden är lånad från ikea)

Jag ville göra den mer personlig och samtidigt få den att passa in mer i mitt kök. Samma sak tänkte jag om en vanlig vit lampskärm till lampan som står i fönstret. Och vilken tur att jag hade allt som behövdes, då! I min pyssellåda hittade jag textillim, sax och en gammal kjol.

2016-01-10 15.40.40

Lampskärmarna plockades ner och av och tvättades och dammades av. Och så började det roliga (och pilliga).

Jag började med den stora lampan. Först plockade jag loss den delen som glödlampan ska sitta i. Det var lite knepigt, jag fick trycka hårt men  ändå vara försiktigt så jag inte tryckte sönder något av fästena.
Sen limmade jag fast tyget runt hela nederkanten på lampan.

2016-01-10 15.44.02

Sedan drog jag tyget uppåt mot toppen och fäste det med lim även där. Eftersom Melodi inte är helt rak eller konformad blev det lite rynkigt, eller om man ska kalla det veckat, upptill.

CIMG0092

När limmet hade torkat klippte jag bort allt överflödigt tyg och fäste tyget ordentligt i överlappningen på sidan av lampan. Textillim syns inte när det har torkat, så det var inga problem att fästa ordentligt med en rejäl sträng med lim.
Sen skulle jag sätta tillbaka ”lamphållaren”. Det krävdes lite teknik för att få fästena i sina spår, men det klickade till så fint efter en liten stund.

CIMG0098

Så här ser lampan ut nu

CIMG0100

Den lilla lampskärmen var lite enkare att fixa till. Jag limmade en sträng längs sömmen på skärmen och fäste tyget där.

CIMG0094

Sedan rullade jag in skärmen i tyget och fäste igen med lim där tyget överlappade.

CIMG0096

Upptill och nedtill fäste jag tyget likadant som jag gjorde på den stora lampan, och så klippte jag bort allt överflödigt tyg när limmet hade torkat,

CIMG0097

CIMG0104

och så här ser skärmen ut nu

CIMG0107

CIMG0109

Så här bra blev det med mina ”nya”, fina lampor i köket.

CIMG0110

Svårare än så är det inte att klä om en lampskärm, förutsatt att den har en någorlnda bra form. Runda eller veckade och plisserade skärmar är nog en lite tuffare utmaning. Vill man klä om en mörk skärm med ett ljusare tyg får man nog ha ett tjockt tyg eller ett så får man nog ”fodra” med ett annat ljust tyg så att det mörka inte syns igenom när man tänder lampan.

Årets första födelsedag

är Lovisas, så idag hurrar vi för henne på 8-årsdagen!

GRATTIS

önskar faster, farmor, farfar, Robin,
Fia, Linus och Juliah

lovisa8-emeff2016

Nu är glada julen slut, slut slut…

Så var julen och även nyårshelgen överstökade för den här gången! I år hade jag turen att vara ledig hela julhelgen, så jag kunde umgås med familjen utan att stressa.
Jag jobbade kvällspass dagen innan julafton, så jag satte mig på tåget direkt efteråt och åkte hem till mor och far. Där fick jag min första julklapp; lilla kissen Pixel.

2015-12-24 00.04.26

På julafton kom Fia, Linus och Juliah, och det åts lunch och öppnades julklappar och tjõtades. De flesta blev nog ganska nöjda med sina klappar. Vi hade satt en gräns på 150 kr per person, men är man flera som lägger ihop kan det ändå bli till de där sakerna som kostar lite mer. Jag fick ett ”träd” till katten, en parfym och en halsduk och mössa som mor stickat. I grönt garn, såklart!

2015-12-24 11.40.53

Fia och hennes lilla familj åkte igen framåt eftermiddagen för att fira julaftonskväll hos Linus föräldrar, och jag gick ut för att få mina 5 km. Det blev en sväng till Floby kyrka och kyrkogården, där jag tände ett ljus för de som inte finns med oss längre.
På kvällen åt vi middag i lugn och ro, och efter middagen försvann Robin in till sitt rum och sin dator, medan vi andra umgicks med ett par vänner till mor och far som kom förbi med världens största chokladask.

Juldagen gick lite i samma takt som julaftonen. Linus skulle jobba, så han körde in Fia och Juliah till oss så vi fick umgås lite mer. Dansk julefrukost är tradition hos mor och far på juldagen, så även denna juldag. Mycket mat blir det…
Eftermiddagen ägnade var och en åt sitt eget, och jag och Fia tog med oss Juliah på en promenad.

Vi hade tänkt gå till djurkyrkogården och tända ett ljus för Stella, men när vi kom fram till platsen där mor sagt att det ligger fanns bara återvinnngsstationen och ridhuset, inget som ens liknade en djurkyrkogård. Ringde mamma och även hennes väninna, men de visste inte mer än så, så det vara bara att traska hemåt igen. Men vi fick en långpromenad i alla fall!

Hemma satte jag mig vid datorn och kollade, och det visade sig att det finns ingen djurkyrkogård i Floby med omnejd, bara ett djurkrematorium med minneslund. Det ligger visserligen strax utanför Floby, men det hade tagit oss ungefär en timme till att gå dit, och att göra det i Decembermörkret på landsväg genom skogen – med barnvagn och liten chihuahua – kändes inte så lockande. Så vi hoppade över det, men nu vet vi var det är så att vi kan åka dit nästa gång vi är i Floby.

Sen blev det mera mat, lite sällskapsspel och så lärde bror mig och Fia att spela Chicago. När Linus hade hämtat Fia och en väldigt trött Juliah igen kom vi på att vi hade glömt dricka glögg! Så det blev glögg och pepparkakor till kvällsfika. Eller snarare nattamat…

Annandagen spenderade jag med att försöka packa ihop alla mina saker på ett sätt så att det skulle ta så lite plats som möjligt. Jag skulle ju ha tre gånger så mycket med mig hem som jag hade med dit, men det gick till slut. Sen for vi hem, Pixel och jag. Han var inte överförtjust i kattburen, och det där med att åka tåg och spårvagn kunde visst kvitta, men hem kom vi, och där sprang han ganska snart omkring som om han aldrig bott någon annanstans!

Som vanligt kan bilderna ses i större storlek om man klickar på dem.

© 2018

Tema av Anders NorenUpp ↑