Borecension: Sarahs nyckel

Sarahs nyckel av Tatiana De Rosnay.
Bazar Förlag, 2009.

Baksidestext:
Juli 1942: Sarah, en 10-årig judisk fl icka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer VeldHiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fi ckan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer Maj 2002: Inför 60-årsdagen av VeldHiv ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv. Sarahs nyckel är en roman som tar upp de tabun och den tystnad som omger denna smärtsamma episod i Frankrikes historia.

Två hemska händelser utgör grunden för den här romanen. Den första är den faktiska berättelsen om 450 franska poliser i det ockuperade Frankrike som gjorde som nazisterna krävde, och arresterade 10000 judiska män, kvinnor och barn den 16 Juli 1942, och förde dem till Velodrôme d’Hiver; den stora cykelstation i Paris. Detta var början på judeutrotningen i Frankrike.. Det var fransk polis, inte nazisterna, som slet de franska judarna från sina hem, skilde barn från sina föräldrar och sände dem till sin död i olika läger; de flesta till Auschwitz, medan resten av den franska befolkningen stod bredvid och såg på utan att göra något.

Den andra händelsen är påhittad, men minst lika hemsk. När tioåriga Sarah hör dunkandet på ytterdörren, och polisen som står utanför säger åt hennes mamma att ta med barnen och packning för några dagar, känner hon på sig att något inte är som det ska vara, och hon låser in sin lillebror i en garderob i tron att han där kommer att vara trygg tills hon kommer. Nyckeln stoppar hon i sin ficka, och den blir hennes käraste ägodel från den stunden. Utan att avslöja för mycket, kan jag säga att här finns inga lyckliga slut.

Dessa två historier vävs samman till flickans berättelse, som i boken varvas med berättelsen om Julia, en amerikansk journalist boende i Frankrike, som ska skriva en artikel om Vel D’Hiv-aktionen i samband med att franska staten ska hålla en minneshögtid för att det gått 60 år sedan det hände. Medan hon letar bakgrundsmaterial till artikeln snubblar hon över andra uppgifter, som gör det hela mer personligt, och hon blir som besatt av att finna sanningen bakom dessa uppgifter.

Sarah glömmer aldrig vad nyckeln representerar: liv som släcktes innan de fick börja, vänner som förråder varandra, förlusten av familj och vänner, och hur viktigt det är att aldrig glömma.
Vi får heller aldrig glömma det hemska som hände under dessa år och dessa dagar. Sarahs nyckel är en bok jag rekommenderar starkt!

Sarahs nyckel har också filmatiserats. En mycket bok-trogen filmatisering, där det skurits bort en hel del av Julias privatliv till förmån för Sarahs berättelse. En mycket bra film, som även den rekommenderas. Men läs gärna boken först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.