Eclipse – recension. Eller nåt.

Ni vet väl redan vad jag tycker om den här serien. För den som inte vet, så kan jag meddela att jag älskar böckerna, men är lite mer kyligt inställd till filmerna. Den första var okej att se, men absolut inte den höjdarfilm som många säger, medan film nummer två var några snäpp bättre, men fortfarande inte någon fantastisk film.
Jag tänker som så här, att om nu Harry Potter-filmerna kunde bli så bra och följa böckerna, varför kunde man inte göra samma sak med Twilightböckerna? Jo jo, jag vet att det inte är samma manusförfattare och regissörer, men det kan ju knappast ha ungått Rosenberg & co. vilken succé HP gjort, och då tycker man ju att de kanske kunde ha snappat upp ett och annat tips.
Precis som med Twilight hade man ändrat väldigt mycket från bok till film. New Moon följde boken mer, och jag trodde att Melissa Rosenberg, som skriver manus, hade tagit till sig kritik och synpunkter från fansoch kritiker, men nu har hon gått tillbaka till att trycka ihop flera scener från boken till en och samma i filmen, och att ändra kronologisk ordning från boken. Jag hoppas verkligen inte att det blir likadant i Breaking Dawn; med tanke på att den ska bli två filmer så borde de ju ha lite mer utrymme att göra det rätt.

Om jag ska se objektivt på hela filmen, så var den egentligen ganska bra. Välgjorda scener, snygga CGI (vargarna) – mycket snyggare än i New Moon – och fler repliker åt birollerna.
Men varför så mycket hångel? Jag vet att de kysser varandra i böckerna, men å andra sidan så drar sig Edward alltid undan när det börjar bli för mysigt, vilket han inte gör i filmen. Och den där scenen på ängen i början av filmen? Jättefint, men inte med i boken. Den i slutet – ja, och bra gjord. För första gången kan jag nog säga att Kristen Stewart gjorde ett bra jobb där. I övrigt är hon som vanligt trist, intetsägande och ser ut som hon bara vill få allt överstökat. Jag svär på att den tjejen bara har tre ansiktsuttryck! Jag hävdar fortfarande att de kunde hittat en mycket bättre Bella! Robert Pattinson är halvbutter och stel, men ändå på något sätt bättre i Eclipse än i de andra två filmerna, och Taylor Lautner, som gjorde ett så bra jobb i NM, gick mest omkring och flexade sina muskler nu. Billy Burke är fortfarande den bästa skådespelaren av allihop. Han levererar på ett bra och naturligt sätt, och även om det kanske inte är tänkt så, så gör han det på ett ironiskt sätt som gör att man drar på munnen. Scenerna där Cullens övar ”stridsteknik” och fightscenen är väldigt bra, jag är bara lite lite besviken på hur vampyrerna går sönder, det är för ”snällt”.
Sen skulle ju inte Edward träna med Cullens, så där blev det ju fel igen. Likadant i fightscenen, när Bella ser när Jacob blir skadad. Tillbakablickarna, när Jasper och Rosalie berättar för Bella hur de blev vampyrer, är bra men lite korta, tycker jag. Hade gärna sett mer av det. Samma sak med Quileuternas legender. 
Jag gillar hur de visar det som pågår i Seattle med Riley och de nya vampyrerna. I böckerna får man ju hela tiden följa allt ur Bellas perspektiv (undantaget Breaking Dawn), så att i filmerna få se saker och ting ur andra karaktärers perspektiv ger lite mer styrka åt filmen. Likaså har man lyckats flika in ganska mycket av Bree, den nya vampyr som Cullens vill skona. Hon har ju också fått en alldeles egen bok skriven av Stephenie Meyer. Jag har inte läst den än, men det känns som att de har fått med kärnpunkten i den boken när de filmar de scener där hon är med i Eclipse.

Repliker jag saknar i filmen (jag har ju läst böckerna på engelska, så därför är alla repliker på just engelska):

  • “You are in trouble. Enormous trouble. Angry grizzly bears are going to look tame next to what is waiting for you at home.” – Bella talar in på Edward’s telefonsvarare.
  • “Sometimes I think you like me better as a wolf.” – Jacob till Bella.

  • “I’ll be back so soon you won’t have time to miss me. Look after my heart — I’ve left it with you.” – Edward lämnar en lapp till Bella.

Scener ur boken som jag saknar i filmen:

  • Edward som ”ser” hur Jacob minns hur Bella var när Edward var borta.

  • När Bella och Angela sitter hemma hos Angela.

  • Jacob och Paul som kivas om den sista grillkorven.

Nya repliker jag gillar från filmen:

  • “A virgin. I like Edward a little bit more now.” – Charlie

  • “Let’s face it; we both know I’m hotter than you.” – Jacob till Edward

Mesta antiklimax: När Bella slår Jacob på käften och bryter handen. Inte så trovärdigt. Dessutom gör de om benbrottet till en stukning.

Ska vi nämna musiken lite nu? Scoret passar bra. Flyter fint med filmen och ger bra effekt och betoning till de scener där man lagt in det. Det ”vanliga ” soundtracket däremot…tjat…det passar i och för sig in i filmen, men varför, varför, varför envisas man med att hitta nya band och artister, när Stephenie Meyers egna låtlistor skulle funka perfekt? Den enda eftergift man gjort här är att Muse gjort en specialskriven låt till filmen, men den får man inte höra många sekunder av, eftersom den drunknar i festscenen. Tyvärr, för det är en superbra låt. Men jag hade jättegärna hört ”This is how I disappear” med MCR när Jacob och Bella grälar i garaget. Bara som ett exempel.

Allt som allt, så skulle jag tro att jag behöver se filmen sådär en fem gånger till för att riktigt kunna plocka ner den i beståndsdelar. Men så många gånger kommer jag nog inte att se den. Eller kanske. Men inte inom en snar framtid.
Men jag hoppas fortfarande att de bättrar sig till nästa film(-er).

Nu ska jag posta det här inlägget, och sen ska jag läsa Ninas och Kerstins recensioner. Får se om vi tycker nåt lika den här gången…


Det här inlägget postades i Filmer och TV. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.