Bokrecension: Huset du älskade

Bokens baksidestext: ”Boken utspelar sig i Paris under Napoleon III. Hundratals hus rivs ner och hela kvarter jämnas med marken. Medan det gamla Paris faller sönder under baron Haussmanns ambitioner lever Rose Bazelet ett fridfullt liv i sitt hus på Rue Childebert, i skuggan av kyrkan Saint-Germain-des-Prés. Rose tillbringar sina dagar med att läsa Le Petit Journal, promenera i Luxembourgträdgården och umgås med sin väninna Alexandrine som driver blomsterhandel i huset.
En dag får hon brev från prefekturen som meddelar domen: Boulevard Saint Germain ska dras fram precis där hon bor och huset på Rue Childebert ska rivas. Då Rose har lovat sin avlidne make Armand att aldrig lämna familjens hus gör hon allt för att rädda det. Om kvällarna, i stearinljusets sken, anförtror hon Armand sina tankar om kampen för huset i en dagbok samtidigt som hon ser tillbaka på sitt liv, och så småningom avslöjar en hemlighet som hon förtigit i över trettio år.

9789186480417_200_huset-du-alskade_pocket

Huset du älskade utspelar sig i 1860-talets Paris, där Napoleon III har beordrat att staden ska rustas upp, moderniseras och förnyas. Under hans regeringstid leder Napoleons prefekt baron Haussmann ett gigantiskt projekt för att modernisera Paris. För att konstruera det system av boulevarder som Paris idag är känt för rivs hela kvarter och mängder av slingrande kullerstensgator och gränder grävs upp och raseras. Invånarna i dessa (numera bortglömda) stadsdelar tvångförflyttas eller lämnas att själva hitta nya bostäder.

För den åldrande änkan Rose Bazelet, som har bott i sitt hus på rue Childebert nära kyrkan Saint Germain-des-Prés, finns inte tanken på att börja om någon annanstans. I huset finns hennes mest betydelsefulla minnen: hennes älskade svärmor dog där , hennes make Armand blev senil och dog där , hennes barn är födda där.

När invånarna på rue Childebert först underrättas om den förestående ”expropriationen” av deras gata, tar de för givet att deras närhet till kyrkan kommer att rädda dem, men så blir det inte. Krögaren, hotellägaren, bokhandelns ägare och andra lokala köpmän, inklusive floristen, Roses väninna Alexandrine, måste alla flytta.

Den en gång så lugna och fridfulla rue Childebert är nu en öken av damm, fallande bråte och högljudda rivningsarbetare. Endast Rose är kvar. Hennes tillhörigheter har skickats till dottern Violettes hem på landet, men Rose har inte för avsikt att flytta.

Medan hon lever bland spillrorna av sitt hus och på de rester hon får av en ung man i grannskapet, skriver Rose ett brev till sin avlidne make Armand. Hon reflekterar över sitt liv och försöker finna motiveringar till sitt agerande genom åren. Ju mer hon skriver och ju längre in i boken man läser, desto mer förstår man att Rose har en hemlighet. Mot slutet avslöjar hon den hemlighet hon burit på i alla år för sin älskade Armand.

Precis som i Sarah’s nyckel, har Tatiana de Rosnay skildrat Paris med en insikt och kärlek som bara kan komma från någon som älskar och lever i en stad. Boken är inte många sidor lång (bara 240 sidor), men den sätter sig. Det är en berättelse om kärleken till familjen, hemmet och till  omgivningen, men också en hjärtskärande beskrivning av hur en stad får lida av planering och förändring.

Det här inlägget postades i Böcker och läsning, Vardagsliv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.