Räck upp en hand

alla som någon gång sjungit svenska nationalsången på skolavslutningen!
Upplysningsvis kan jag säga att själv har jag nog aldrig gjort det vad jag kan minnas, däremot fick jag lära mig den i låg- eller mellanstadiet, men på skolavslutningarna sjöng vi alltid ett antal psalme, tex Den blomstertid nu kommer, I denna ljuva sommartid och ett par andra. Det sjöngs också en massa andra sånger och visor på temat sommar; Idas sommarvisa, Sommaren är kort och Visa vid vindens ängar är nog de jag minns att vi sjöng mest. Ska väl för rättvisans skull tillägga att jag aldrig sjungit Du gamla, du fria på julavslutningar heller. Då sjöngs Stilla natt, Härlig är jorden, Mössens jlafton och Hej tomtegubbar.
Men – jag har sjungit den på Svenska Flaggans Dag, som det hette innan det blev nationaldag.  Det gör inte svenska skolelever idag, men det beror på att det är en helgdag och det betyder att skolorna är stängda. Alltså sjunger man inte nationalsången i skolorna på nationaldagen. Logik, vänner. Logik.

Anledningen till att jag tar upp detta är att nu (och varje år vid den här tiden) pratas det massor om att svenska barn inte får sjunga vår svenska natianalhymn i våra svenska skolor, och detta bara för att invandrare och invandrarbarn kan ta illa vid sig. Det uppmanas i en text på Facebook  att man ska dela detta meddelande på sin logg för att ”sprida budskapet”:

UPPMANAR ALLA……..
ATT 6:e JUNI PÅ NATIONALDAGEN KL.12.00 GÅ UT Å SJUNGA VÅR NATIONALSÅNG PÅ GATOR & TORG I PROTEST MOT ATT DEN EJ FÅR SJUNGAS I SKOLORNA. FATTA, VÅR NATIONALSÅNG ÄR INTE RASISTISK. VÅGAR DU KOPIERA DETTA OCH VARA MED OCH KÄMPA ?? ♥

Ja, det står verkligen precis så där, med versaler och allt. Utom på det lilla e:t i datumet. Någon är väldigt angelägen om att detta ska läsas.
För att bekräfta att jag inte är helt ute i en blå kanot på Vänern när jag säger att det inte alls är förbjudet i skolorna att sjung Sveriges nationalsång citerar jag till att börja med från Skolverkets hemsida. I Skolverkets kursplan angående musikundervisning i grundskolenivå står följande:

Kursplan i musik  för årskurs 1-3:

Undervisningen i ämnet musik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper som gör
det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och
genom att lyssna till musik……..

………Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland
nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och
nordisk barnvisetradition.

På regeringens hemsida kan man läsa följande lilla text:

Myt 4: Barnen får inte sjunga nationalsången och skolavslutningar får inte hållas i kyrkan.

Skolor får ha avslutningar i kyrkan vilket också sker på många håll. I den nya läroplanen för grundskolan som gäller från 2011 är det till och med krav att eleverna ska lära sig såväl nationalsången som ett antal vanliga psalmer. Att undervisningen ska vara icke-konfessionell, det vill säga fri från religiösa inslag, har gällt länge och har ingen koppling till invandringen. Friskolor får ha konfessionell inriktning, där deltagande i konfessionella inslag ska vara frivilligt.

Så varför skulle i så fall invandrarna vara emot nationalsången, men tillåta våra svenska psalmer? De har ju oftast en annan religion än kristendom, och är de kristna tillhör de en annan inriktning av kristendomen och borde således inte acceptera protestantiska ceremonier. Och eftersom det sjungs både Den blomstertid och ett antal andra psalmer, så tolkar jag det som att skolavslutningarna inte är fria från konfessionalism.
Till saken hör att det är rektor vid varje skola som beslutar om var man ska hålla avslutningar, och hur ceremonierna ska läggas upp. Om du misstänker att man på din/ditt barns/dina barnbarns skola utesluter eller förbjuder vissa traditionella eller kulturella inslag, så är det skolans rektor du ska kontakta, inte skriva en lång artikel i Aftonbladet eller på Facebook.

Jag har försökt googla fram varifrån denna lilla uppmaning härstammar, men inte hittat något konkret. Troligtvis är det någon som hört något någonstans, och så har en liten fjäder blivit en jäkligt stor höna. Det är ofta så det brukar vara.
Det enda jag hittar om förbud mot ”Du gamla…” i skolan som jag kan hitta är den här artikeln om en händelse som kan vara upphovet till ryktet.

Min slutsats av det hela är att folk gärna hoppar på såna här grejer, särskilt om det handlar om vårt land, våra traditioner och vår kultur. Däremot är det väldigt få människor som gör sig besväret att kolla upp fakta innan de vidarebfordrar, gillar och delar än det ena, än det andra.

Så. Nu har jag fått säga min mening.

Det här inlägget postades i Vardagsliv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.