Recept: Lax- och spenatpaj

En paj med filodeg istället för vanlig pajdeg. Man kan göra en stor eller tre små pajer. Jag gjorde tre små i folieformar, och fick fyra bitar/portioner ur varje. En stor ger alltså 12 bitar/portioner.

Tilllagningstid: 45 min
Kalorier: 253 / portion

Energifördelning (en portion):
Fett: 20 gram
Protein: 12 gram
Kolhydrater: 7 gram
Ingredienser:
4,0 st Ägg rått
3,0 dl (riven) Ost hårdost 38% fett
375,0 gram Lax
3,0 dl (ovispad) Vispgrädde 40% fett
120,0 gram Filodeg plattor
300,0 gram Spenat fryst
2,0 tsk örtsalt
1,0 tsk vitpeppar
Serveringstips:
Servera med en grönsallad

Variationstips:
Byt ut osten mot fetaost eller annan valfri ost.

Gör så här:

1. Lägg filodegsplattorna i botten på pajformarna. Lägg först en, pensla sedan med vispat ägg och lägg den andra på.
2. Skär laxen i små bitar och lägg i pajskalet.
3. Lägg spenaten över laxen.
4. Vispa ihop äggen, grädden och kryddorna. Häll över pajfyllningen.
5. Fördela den rivna östen jämnt över pajen/pajerna.
6. Laga i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter i 200 grader tills äggstanningen har stelnat och pajen har fått fin färg.
Det här receptet har jag även lagt in i receptbanken på Matdagboken.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *