…och trär sen upp dem på strån…
Midsommarafton spenderade tonåringarna hos sin far och J och jag lunchade sill och potatis (inte J; han äter varken sill, rökt lax – ”rå fisk, blä!” – eller skaldjur) innan vi for iväg på egen hand.
Vi styrde kosan mot Kållandsö och Läckö slott. Där har de varje år midsommar för allmänheten, gratis och i vackra omgivningar. Så för att J skulle få se ett traditionellt firande släpade jag med honom dit. Eller släpade var väl kanske fel ord, för han var nog så villig.
Det här med ”traditionellt firande” kan man ju tolka lite som man vill. Jag valde den här gången att tolka det som att man reser stången, dansar runt den, har god mat med i picknickkorg och man har det trevligt tillsammans med en massa andra människor. (Sen finns det ju det där ”traditionella” som innebär att man dricker så mycket man orkar, släpar sig runt en camping, badplats, sommarstugekoloni eller var man nu befinner sig och till slut däckar och mår pyton dagen efter. Jag vet vilken jag föredrar.)

Det var inte bara midsommarfirande vid Läcko, det var även medeltidsmarknad. Inte så stor, men dock en markad. Vi köpte godis (såklart!) – saffranskola, saltlakritskola och smultronkarameller – svagdricka och mjöd. De två sista mest för att varken jag eller J hade smakat det, och nu vet jag att jag inte kommer att dricka det igen. Men J gillade både och. På samma ställe kunde man även köpa äkta barkbröd, men våra kontanter tog slut, och det är dåligt med uttagsautomater på gamla 1600-talsslott. Annars var brödet rätt gott.

J provade att kasta yxa. Det gick inget vidare. Bättre gick det när han sköt pilbåge. Man fick fem pilar och han satte 3. Fast jag satte 4…

Sen övervägde vi en tur inne i själva slottet, men bestämde oss för att ta det en annan gång, och så åkte vi hemåt. Det var fint väder hela dagen, solen sken, men det blåste lite kallt emellanåt, så man kunde inte njuta ordentligt, tyvärr.

Lördagen tillbringades i slapphetens tecken. Film och soffhäng, middag på rester hemma hos mor och far, och sen mera soffhäng. Vädret var inte så roligt heller, så det kändes helt okej att inte vara utomhus.
Idag däremot, sken solen från en så gott som klarblå himmel och den värmde skönt redan kl 8 i morse när jag var ute med hunden, så här har balkongdörr och fönster stått på vid gavel hela dagen. Städat har vi gjort, trots att det var så fint väder, men det behövdes, för liten hund fäller stora tovor.

När ätteläggarna ramlade in åt vi köttfärslimpa och sen pep de in på var sitt rum, jag hamnade framför datorn och J ser nån film. Nyss försvann den kära dottern iväg in till Fkp för att träffa en gammal kompis, och själv funderar jag så smått på att krypa till sängs. Behöver ju bädda rent innan jag kan göra det, så måste haffa J i en reklampaus.
Imorgon är det upp tidigt som gäller, för vi ska köra far till läkarbesök och sen låna blen för att handla lite nödvändigheter.