Plugghäst

Japp, det är jag, det! Snart i alla fall. Jag sökte nämligen en utbildning till specialistundersköterska, och för några veckor sedan fick jag veta att jag kommit in!
Men jag ville inte gå ut med det till alla förrän jag var säker på att det skulle ordna sig med det ekonomiska.

specusk

SU (Sahlgrenska Universitetssjukhuset, min arbetsgivare) går in med löneförmån till de som vill gå utbildningen. Eller, man måste ansöka hos HR-avdelningen, men jag blev i alla fall beviljad förmånen.
Nackdelen är att denna löneförmån består av den hiskeligt höga summan 13500 kronor. Brutto. Alltså före skatt.
Det blir inte många korvören kvar att leva på när den berömda svenska skatten är dragen. Missförstå mig rätt, jag är väldigt tacksam att vi i Sverige har ett system där vi betalar skatt och får gratis skola och subventionerad sjukvård och annat som man i andra länder får betala dyrt för. Men, nettosumman av denna ”förmån” skulle i princip bara räcka till hyra och övriga räkningar. Sen ska man ju ha mat, kläder, resor, försäkringar, nöjen, läkarbesök, mm. Idag får jag ut någonstans mellan 18000 och 24000, beroende på hur mycket jag jobbat under månaden, och hur många extrapass jag gjorde månaden innan. Det är minst dubbelt så mycket som jag skulle få med löneförmånen. Och det är ju inte bara jag som ska leva på den här inkomsten, jag har ju en tonåring att försörja också.

Detta tänkte jag lösa så smart genom att gå ner i tjänst till 50%, jag kände att det borde jag klara, eftersom det är distansstudier, så jag kan ju plugga när och var jag vill, i princip. Men då fick jag ett mejl från ansvarig person på HR-avdelningen, som meddelade mig att jag visserligen blivit beviljad löneförmånen, men att jag måste (enligt reglementet) ta heltids tjänstledigt pga studier.
Så jag ringde till ansvarig person på HR-avdelningen, som sa att även om jag är heltids tjänstledig borde jag kunna gå in och ta extrapass på avdelningen. Därefter pratade jag med cheferna, som sa att javisst löser vi det. Så nu är det så, att från och med 26 Augusti i år till 13 Juni nästa år ska jag läsa spetskompetens.

Specialistundersköterska med inriktning anestesi, operation och intensivvård. Det, ni! Sen ska här löneförhandlas…
Men jag ser fram emot att plugga. Det ska bli roligt att göra något annat, och om detta annat kan leda till lite bättre jobb och villkor i framtiden, så varför inte? Dessutom är det ett område jag är intresserad av, och ett område jag kan ha nytta av på många olika arbetsplatser.

Och så får jag ju träffa minstabror och hans familj rätt ofta, eftersom jag redan har bestämt att jag ska våldgästa dem när jag har på-plats-studier. Utbildningen anordnas nämligen av Yrkeshögskolan i Växjö, och en gång i månaden måste jag åka dit för centrala träffar.

(Nu sitter flera och tänker ”varför inte CSN?”. Jo, jag har ju lite saker som jag betalar av på till Kron-Olle, och ett par av mina studielånsavbetalningar har också hamnat där (eftersom KF inte räknar skulder till CSN när de räknar ut existensminimum/förbehållsbelopp), och har man det får man inte ta nya lån förrän skulden är avbetald. Faktiskt, så får man inte ens bidragsdelen om man är i den här situationen!
Så det suger ju lite, kan man säga. Men därför inte CSN, alltså.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.