Utflyktande

I måndags packade jag lite fika och badkläder i ryggan och satte mig på bussen till Marstrand. Jag kan inte minnas att jag varit där någon gång, men har jag det så var det i så fall när jag var väldigt liten. Jag har många gånger ändå tänkt åka dit, men det har av någon anledning aldrig blivit av.

Men nu så kom jag iväg. Lite spårvagn och lite mera buss, och så en superkortis med färjan, och så var jag framme. På väderrapporten hade de sagt att det inte skulle bli fullt så stekande varmt, men hahaha det rann svett utefter ryggen på mig, och då hade jag knappt kommit fram med färjan!

Väl framme på Marstrandsön tog jag en promenad bland gator och gamla hus och gränder, jag gillar ju sånt. Satt en stund och fikade och kikade på alla (andra) turister, och så fortsatte jag igen. Tittade på gamla badhus och turisthotell och societetshus och allt som gjorde Marstrand så känt som badkurort en gång i tiden. När jag traskat omkring ett par timmar gick jag upp till fästningen.

Carlstens fästning är väl mest känd för att ha inhyst en av Sveriges mest kända tjuvar; Lasse-Maja, men där satt även andra fångar, bland de mer kända finns tex några av de som medverkade till mordet på Gustaf III, och så Metta Fock; den enda kvinnliga fånge som någonsin suttit på carlstens fästning.

Jag blir en tvättäkta turist när jag kommer till såna här ställen, så jag kikar i alla skrymslen, gärna där man egentligen inte får titta också, och fotograferar högt och lågt. Så många foton tog jag, att batteriet i kameran tog slut, så jag fick fota resten med mobilen, och eftersom det är ganska begränsat med möjligheter att ladda mobilen på en gammal fästning, så fick jag vara lite sparsam med fotograferandet.

När det gäller Marstrand, så finns det en författare som heter Ann Rosman, som har skrivit flera böcker som utspelar sig i Marstrand. Det jag gillar mest med hennes böcker är att hon blandar en modern kriminalare med en berättelse från förr i tiden, tex Mercurium, där den ”gamla” historien handlar om just Metta Fock.
Så när jag gick omkring där på ön tittade jag ju självklart lite extra efter gator, gränder, byggnader och annat som Ann beskrivit i sina böcker.

På vägen hem stannade jag vid IKEA och köpte ett skrivbord till Robins rum. Om det nu bara kan bli lite kasst väder så jag kan få skruva ihop möbler, måla och fixa allt sånt där som jag vill och behöver göra här hemma. Det är ju faktiskt inte kul att slösa bort en solig dag på sånt!

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Det här inlägget postades i Vardagsliv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.