Jul, jul, strålande jul…

Julen har både kommit och gått, och jag har varit urdålig på att blogga den senaste tiden, så nu blir det ett sånt där komprimerande inlägg igen.
Jag har som vanligt jobbat en massa, och knappt gjort något annat. Något särskilt julpyntande eller fixande har jag inte behövt ägna mig åt, eftersom jag dels inte haft barnen hemma den här julen, dels har jobbat julhelgen, och dessutom skulle vi ju utföra själva julfirandet hemma hos mor och far.
Stjärnor och stakar har kommit upp, tillsammans med några få andra prydnader (som julbocken, och krans på ytterdörren), men i övrigt lär det väl ta sisådär en 10 minuter att rensa ut julen här hemma.

Julklappar har jag köpt, naturligtvis, fattas bara annat. Och hade jag inte gjort det, hade jag fått veta att jag lever av ungarna! Visserligen har de inte fått sina än, för vi ska fira efter-jul på torsddag kväll. I vanliga fall brukar vi fira på nyårsafton de åren som barnen är hos sin pappa på själva julhelgen, men i år ska Fia på tjejkväll och sen vidare på nyårsfest, så vi lägger om planerna lite.

Julhelgens flesta timmar spenderades på jobbet, där vi på torsdagen fick smaskig tårta av chefen

Det var en ganska bra helg, med lagom mycket att göra. Några julbebisar fick vi, men vi hann också med att sitta ner och äta och fika i lugn och ro tillsmammans.

Julaftonskvällen tillbringade J och jag hemma hos mor och far, med ankstek till middagen och sen lite julklappsutdelning. Mamma och pappa blev väldigt glada för sina; jag hade köpt dem varsin ny mobil, för deras gamla gick ju knappt att se vad det stod i displayen på. Moster fick en flaska vin, och J fick ett par jogging/mysbrallor. Själv fick jag ett halsband och ett presentkort på Pocketshop.

På juldagen efter att J kört mig till stationen i Fkp, fick han sladd på bilen och rände rätt in i en lyktstolpe, så bilen mår inte så bra just nu. Pappa (som ju äger bilen) var väl inte så nöjd men som han sa, så kan man ju inte göra nåt åt att det är halt ute, om de inte plogar ordentligt eller sandar, så spelar det ibland ingen roll hur försiktigt man kör.
Det mesta kunde pappa fixa själv med bilen, men balkarna var böjda, så han ska testköra bilen och se hur den går. Vi håller tummarna för att den går att köra med. Den är ju rätt gammal, så att lämna in den för lagning kostar mer än det smakar, och att köpa en ny nu, kommer lite fel i planeringen. J sa visserligen att det som ska lagas kommer han att betala, men ändå.

Eftersom vi inte visste om det gick att köra med bilen, så fick jag ju ett litet problem vad gäller jobbet. Det går ju inga tåg som passar mina eftermiddagspass på söndagar, så jag skulle ju bli körd till Fkp och stationen även på Annandagen, men jag föreslog för sektionsledaren att antingen flytta mig från em till fm, så kunde jag sova på jobbet ooch sen åka hem på em, eller ge mig en semesterdag.
Hon drog ut på det valet in i det längsta, men så ringde en kollega och berättade att hon brutit benet, så jag fick min semesterdag mot att jag går in och gör ett par nätter för att täcka upp de luckor som blir nu.

Så igår blev det försenad juldagslunch hemma hos mor och far. För J:s del var det nog lite ensidigt, för han äter (av nån anledning) inte fläskkött, så han fick nötköttbullar, rostbiff, ägg och tomater. ja han äter ju inte sill eller rökt lax heller. Kräsen karl jag skaffat mig…

På kvällen kom Fia och Robin hem, den ena försvann in på sitt rum för att spela Xbox – han fick Assassins Creed III i julklapp – och den andra försvann ut med några kompisar. Jag fick min julklapp från dem också; ett par gröna lyktglas att ha små blockljus i.

Idag är det slappa som gäller, för inatt blir det första nattpasset. Det snöar (surprise, surprise) och blåser, så en promenad lär inte bli så behaglig, men en tur till ICA får det ändå bli.

Om ni vill se fler bilder kan ni kika i [mina album] på Facebook.

 

Ibland hinner jag inte med…

Vssa dagar har jag så mycket på att-göra-listan att jag skulle behöva några timmar till på dygnet, andra dagar tycker jag tiden sniglar sig fram trots att jag har fullt upp hela tiden. Vissa dagar har jag hur mycket ork och energi som helst, men inget att skriva om i bloggen, andra dagar är jag så trött att jag bara vill kura ihop mig till en boll under täcket, trots att jag egentligen har något att skriva om.
Så därför får ni idag ett inlägg som handlar om lite av varje och täcker flera dagar.

I torsdags var jag på EVK – elevvårdskonferens – för dottern. Hon har ju inte direkt varit aktiv och flitig i skolan, och med 52% frånvaro så var det dags att vidta åtgärder. Vi (jag, Fia, rektor och mentor) samlades och så fick Fia berätta varför hon inte sköter skolan. Därefter gav rektor henne två val; skärpa till sig och börja sköta skolan eller hoppa av och antingen börja om igen till hösten i åk 1 eller skaffa ett jobb. Börja om ville on inte göra en gång till, hon har ju redan börjat om för att hon bytt program. Jobba blir svårt, för det är inte många som anställer en 17-åring som inte har vare sig betyg, utbildning eller erfarenhet.
Så hon valde att skärpa till sig. Utifrån det valet diskuterade vi sen fram olika alternativ för att underlätta för henne att sköta skolan. En stor hjälp får hon säkert i och med att hon nu har glasögon. Vi var till optikern för att hon ständigt har huvudvärk, och minsann – hade hon inte ett litet synfel!
Nu ska man ju inte ta ut något i förskott, men de här dagarna som har gått sedan dess har hon faktiskt skött sig, så jag hoppasm hoppas att det håller i sig, att hon märker att det faktiskt kan vara både roligt och givande att se hur bra det går i skolan, att hon lär sig saker och att hon kommer in i en rutin.

Efter mötet åkte jag in till SKövde centrum och snokade upp en frissa på en tvärgata, så nu har jag inte bara 20 cm kortare hår, jag har dessutom lugg. Igen. Fia skällde lite på mig för hon tycker inte att jag ska ha lugg på vintern, men jag trivs rätt bra i lugg, och dessutom är det ju mitt hår…
Därefter mötte jag upp J som kom från skolan, och så letade vi stövlar åt mig. Nu är det ju dessvärre så att mina ben är lite underligt utformade: breda fötter, smala smalben och kraftiga vader. Inte världens bästa kombination när man ska köpa stövlar. Särskilt inte om man vill ha ett par snygga stövlar som inte kostar skjortan. Jag provade och provade, men antingen var de för smala i skaftet eller så hade de för låga valv så jag inte fick i själva foten. Så jag gav upp.

I lördags var jag på julfest med jobbet. Temat var julglamour, men jag kände mig inte så glamourös, mest för att jag känner mig lite tjock och inte tycker att kläderna sitter ok, så det blev leggings och en tunika och mina gamla stövlar (som jag egentligen inte kan gå i ute när det är snö för det är en hård plastsula så jag går som om jag gjort på mig). Fia lockade mitt hår och så slängde jag på lite smink – det fick bli min glamour.
När jag kom fram till Gbg skulle jag gå till Brunnsparken via Femmanhuset för att ta spårvagnen till Slottskogen där vi skulle ha festen. Mär jag paserade Din Sko ser jag stövlarna! De bara hängde där och väntade på mig! Jag provade, de passade (såklart, eftersom de väntade på mig), jag betalade och åkte iväg. Och jag är sjukt nöjd med mina nya, snygga stövlar!

I lördags hann vi även med att gå på secondhand på förmiddagen. Vi var väl egentligen ute efter längdskidor, men det fanns inga bra, så vi lade pengarna på ett par bokhyllor istället. Himla fina och precis vad vi behövde, så i måndags for pappa och J och hämtade dem och nu har vi möblerat om lite i vardagsrummet/sovrummet, och jag har dessutom fått upp alla böcker i hyllorna och vi slipper snubbla över boktravar på golvet. Ett tag i alla fall…
Så här såg det ut innan:

och så här ser det ut nu:

Söndagen ägnades åt pyssel och ommöblering. Resultatet av pysslet blev en adventsljusstake och en krans till dörren.
Ljusstaken gjorde jag av en brödform som jag ändå aldrig använder att baka i, lite oasis, en hyacint, fyra ljus, vitmossa, en kotte och en tomte. Formens utsida klädde jag med vanlig aluminiumfolie och sen band jag ett rött bastsnöre runt.
Kransen är buxbom virad på hjärtformad stomme av stål och så knöt jag i ett band med texten God Jul att hänga den i.
Enkelt, men fyller sina funktioner och jag blev ganska nöjd!

Idag till middag var det dags att buzza lite för Santa Maria Thai. Jag strimlade kyckling och stekte upp, öste i en halv påse frysta wokgrönsaker och lät det steka en stund till. Sen hällde jag i en påse kryddmix och en bur kokosmjölk och lät det hela koka ihop ett par minuter. Till sist blandade jag alltihop med ett paket uppkokta nudlar och serverade. Det var verkligen mums! Imorgon är det Sara på jobbet som får njuta av det, jeg får se till att buzza arbetskamraterna också. Familjen är redan frälst.

Idag fick jag även min värdecheck för Arlas smaksatta grädde, så imorgon ska jag se till att köpa hem inför helgen.

Nu är det snart dags för sängen, för jag har en dundrande huvudvärk, men den har jag haft sedan i fredags, så nu är jag ganska van. Har den inte försvunnit tills på torsdag morgon ska jag ringa vårdcentralen. Jag lovar. Men först ska jag krypa ner och läsa lite.