Kalasandet som kom av sig

Kära ansvariga för trafikplaneringen på Västtrafik!
 
Jag undrar lite hur man från Västtrafiks sida har tänkt, när man under Kulturkalaset endast kör ordinarie turer till orter utanför stor-Göteborg. Vi som bor i de yttre delarna av regionen har ingen möjlighet att njuta av och uppleva de evenemang som sker kvällstid, eftersom vi måste passa tåg eller bussar som går innan evenemangen slutar (ibland innan de ens börjar).
Själv bor jag i Floby, och dit går Skövde-tåget. Men sista tåget går kl 23. Detta innebär att jag missar både Roger Waters på tisdagen och Culture Meets Industry på onsdagen, för båda evenemangen slutar 23, och jag ska ju hinna ta mig från Götaplatsen respektive Kanaltorget till centralen innan tåget går.
 
När jag sökte efter eventuell extrainsatt trafik upptäckte jag dessutom att tåget kl 23 är ersatt med buss på sträckan Gbg-Vårgårda (vilket gör att jag är hemma ca 45 min senare än vanligt. (Jag ska sen upp och iväg igen till jobbet i Gbg på morgonen, de 45 minuterna är sköna att få sova.)
 
Har man tänkt på hur många resenärer ni går miste om på det här sättet? Hur många ungdomar kommer att driva omkring i Gbg för att de inte kan ta sig hem förrän på morgonen? Hur många kommer att ta bilen trots trängselskatt bara för att de inte kan ta sig hem på annat sätt? Och vi som varken har körkort, lift eller någonstans att övernatta, vi får helt enkelt låta bli att gå på Kalaset…

PS

Skulle det nu mot förmodan vara så att det finns möjlighet till senare resor dessa dagar, så ber jag att få veta tiderna för dem. På Västtrafiks hemsida står inte en stavelse om något sånt.
 
PS igen
Hela denna text, utan ändringar, är också postad på Västtrafiks sida på Facebook, som är en offentlig sida. Jag hoppas fler reagerar. Det kanske är försent att göra något åt årets situation, men till nästa år kanske någon kan tänka till!
 

Nyhetstorka tvärtom

Igår lyckades jag med konststycket att få tonårssonen ut ur huset! Vi gick på bio och såg Wolverine, och den var bra och vi hade det trevligt ett par timmar, men det var inte vad det här inlägget skulle handla om.

Istället funderar jag en del över det som inträffade när vi skulle åka hem.
Vi åkte som vanligt tåg, och vi hann väl inte ens till första pendelstationen innan vi blev stående i nästan en halvtimme pga att ledningarna var strömlösa.
Strax innan Herrljunga stannade vi igen, och fick veta via högtalarna att det hänt en olycka på stationen i Herrljunga, så all trafik var stoppad tills de röjt undan. Nu hade olyckan hänt bara en liten stund innan, så räddningstjänsten och polisen hade inte ens hunnit fram. Det blev en lång väntan, istället för att vara hemma runt 22 som vi skulle, kom vi fram strax före midnatt.

Men, det jag förundras över är bristen på uppmärksamhet i media! Inte ett ord någonstans om den här olyckan! Jag har kollat GP, jag har kollat Aftonbladet och jag har kollat lokalradions nyheter. Ingenting. Det är lite märkligt. För även om de röjde upp ganska fort (två timmar är ju en bagatell egentligen vid en olycka), så var det massor med poliser och andra människor i orange västar på hela stationen. Och som om inte det vore nog, så låg det en stor svart plastsäcksliknande sak på perrongen när vi körde förbi. Det såg ut att vara precis det ni tror att jag tror att det var. Men jag vet ju inte.

Men ändå är det underligt att varken radio eller tidningar nämner något om den här olyckan. När någon blir påkörd av ett tåg annars, brukar det bli ganska stora rubriker. Samtidigt som vi satt där och väntade stod det tex i Aftonbladet om någon som blivit påkörd av ett pendeltåg. Varför var det viktigt att rapportera om, men inte den i Herrljunga?

Missförstå mig rätt; jag är inte den som slänger mig över första bästa händelse eller tillbud och frossar i allt som skrivs – bra eller dåligt – om det, men jag skulle gärna vilja veta lite vad som egentligen hände. Var det en olyckshändelse, någon som föll? Någon kanske blev knuffad? Eller var det någon som var nere på spåret fast man inte ska vara där?

Vad gäller det där sista, så ser jag varje dag hur folk springer över spåret här hemma. Där jag bor löper rälsen tvärs igenom samhället. För att komma till andra sidan måste man gå under en viadukt och upp för en liten backe, åt vardera hållet. Kommer man från det hållet jag bor åt, är det helt i andra änden av stationen, så många genar istället över spåret.
När folk kliver av tåget och ska över till andra sidan är det samma sak, men där är folk otroligt oförsiktiga och dumdristiga, för de hoppar helt enkelt ner på spåret bakom tåget, utan att se om det kommer något tåg från andra hållet!
Det är bara en tidsfråga innan någon blir påkörd.

Dessutom har jag flera gånger sett barn leka på perrongen. De cyklar (på för stora cyklar som de knappt kan kontrollera), de åker skateboard eller bmx och trixar för varandra, de springer fram och tillbaka och leker och knuffar varandra, och ibland leker barnen i gräset bredvid spåren.
Var finns föräldrarna då? Jo vissa föräldrar sitter och läser eller kollar mobilen eller pratar i mobilen och ser inte hur deras barn springer farligt nära kanten, de flesta föräldrar är inte ens där, för de har skickat ut sina barn att leka, och har ingen koll på var de leker någonstans.
Jag blir alldeles mörkrädd när jag ser hur de vinglar och rusar omkring, jag vill bara ta tag i föräldrarna och skaka lite vett i dem! För om inte föräldrarna kan hålla koll på sina barn och tala om för dem hur man ska bete sig på ett sånt ställe, vem ska då göra det? Samhället? Trafikverket? Nej, skulle inte tro det, va?!

Vad gäller olyckan igår i Herrljunga så är det alltid tragiskt när en person omkommer, det spelar ingen roll om denna person befann sig där av fri vilja eller pga slarv eller någon annans illvilja, ett dödsfall är ett dödsfall. Det är tragiskt och ledsamt för anhöriga och vänner, och när man tänker på det, då glömmer man bort att det är jobigt att sitta och vänta i två timmar på att få fortsätta färden hemåt. Jag lever i alla fall.

Men faktum kvarstår, att jag tycker det är lite märkligt att inte ett ord nämnts om detta. Rätta mig gärna om jag har fel och har missat det!