DIY: julpysselhörna

Egentligen hade jag inte tänkt att ha varken julpynt eller gran i år, men eftersom jag på något sätt alltid lyckas frångå det jag sagt när jag ändå ställer upp stjärnorna i fönstren, så blev det lite här och var ändå.

Dock var jag inte så sugen på att hänga allt omaka pynt och den flerfärgade slingan i granen, särskilt inte efter att ha sett alla fina granar som folk lagt ut på Facebook och Instagram. Därför blev det endast silverkulor och stjärngirlang. Och så stjärnan, såklart.

Stjärnslingan knåpade jag ihop själv, det var inte alls svårt. Lite tjockare papper, en figurstans, en limpistol och ett snöre. Sisådär en två timmar tog det.
Först stansade jag ut en massa stjärnor, sen limmade jag dem dubbelt på snöret och voilà! En bit kaka, som amrikanisarna säger.

20141222_214036

20141222_213558

20141222_213630

Buzzning: Vanish

All skit försvinner! sa Suzanne Reuter i en Lorry-sketch en gång i tiden. Detsamma hävdar reklamen att det ska ske om man bara börjar använda vanish på alla fläckar och missfärgningar man får på kläder och andra textilier.
Som Buzzador fick jag chansen att testa om det verkligen är så.

Vanish finns i flera olika sorter och jag fick en förpackning av varje hemskickad så att jag kunde testa ordentligt. Jag fick också en massa småförpackningar med Vanish Oci Action att dela ut till vänner, bekanta och kollegor.

20141205_120135

Jag började med att fläcka ner den medföljande lilla tygbiten med diverse ämnen, sedan gnuggade jag in halva fläcken med Vanish PowerGel och halva med TaBort, som jag använt till fläckar hittills. Jag lät allt ligga en stund och tvättade sedan som vanligt i 40 grader. Nästan allt försvann, som ni kan se på bilden. Men samma fläckar som TaBort inte funkade på, funkade inte heller att få bort med Vanish, så där tycker jag att produkterna är likvärdiga, förutom att Vanish kostar mer.

 IMG_20141213_105304 IMG_20141213_132153

Sedan tog jag en kökshandduk som fått en fläck av smörjolja från en maskin och lade i tvättmaskinen tillsammans med vanlig tvätt och tillsatte en skopa Vanish Oxi Action Pulver till tvättmedlet. Som ni ser behövde jag inte blötlägga eller förbehandla fläcken, den försvann fint från handduken.

IMG_20141213_132325

IMG_20141213_151520

Sista testet blev underkläder. Alla tjejer och kvinnr som har mens har någon gång fått blodfläckar i trosorna, och många gånger försvinner inte den där fläcken ordentligt i tvätten, utan det slutar med att man har en hel låda full med trosor som bara används vid mens. Så sista maskinen som kördes blev en omgång trosor och arbetsstrumpor (också något som inte är så fräscht efter några användningar). Där använde jag Vanish Extra Hygiene Pulver. Och ja, det blev rent. Och fläckfritt! (Men nej, det kommer ingen bild på mina underkläder här, ni får helt enkelt lita på mig…)

Mitt slutliga betyg blir 4 av 5. Vanish är bra, det är Svanen-märkt och alltså miljävänligt, det är Svalan-märkt som innebär att det är godkänt av Astma- och allergiförbundet, och det funkar på praktiskt taget alla fläckar. Dock kostar det en hel del, så jag förstår om man köper billigare medel. I längden lönar det sig ändå, eftersom Vanish är drygt och inte kräver halva tuben eller burken för att få bort fläcken.

Av de jag buzzade var det inte någon som inte tyckte det funkade, men de flesta tyckte som jag, att det tar nästan allt, och att det kostar en del men ändå är värt de extra kronorna.

Vill du veta mer om Vanish? Kolla här. Vill du veta mer om vad det innebär att vara Buzzador? Kolla här.