Äntligen semester!

Eller, jag hade ju haft semester en vecka redan, men nu blev det lite ”riktig” semester, med utlandsresa och frånvaro av svenskt regn och rusk.

Jag tog tåget till Stockholm söndag sjätte augusti och var framme på eftermiddagen, turistade lite i Gamla stan och besökte Riddarholmskyrkan, mötte upp Nina som jag inte träffat på jättelänge och vi gick och tog en burgare på TGIF. Natten tillbringades på ett vandrarhem, innan jag for mot Arlanda och flyget till Frankrike.

Vid lunchtid på måndagen hade jag landat i Montpellier och hunnit ta mig in till själva staden och tom hittat mitt hotell (som ligger 4 hållplatser från flygbussens hållplats). Efter incheckning, dusch och ombyte (30 grader i skuggan) gick jag ut för att utforska Montpellier.

Styrde stegen mot centrum, där jag först utforskade turistbyråns utbud av broschyrer och sedan åkte jag med ett sånt där litet sightseeingtåg på en rundtur. Precis som en riktig turist! När tåget var tillbaka i centrum promenerade jag hela rundan en gång, fotograferade och beundrade utsikter och bara njöt av värmen.
Tyvärr var jag väldigt trött pga att jag inte sovit varken länge eller gott på vandrarhemmet natten innan, så istället för att leta upp någonstans att äta gick jag tillbaka till hotellet via Lidl (!!) och sen tillbringade jag kvällen i sängen med ost, bröd och salami, en flaska vin och Netflix.

På tisdagen mötte jag upp en tjej som jag skulle samåka med till Carcassonne. Henne hittade jag via BlaBlaCar, som är en rideshare-organisation.

Carcassonne är en befäst stad i södra Frankrike, strax norr om Pyrenéerna. Staden är uppdelad i två delar med floden Aude som gräns. De två delarna är förbundna med två broar. Pont viuex (den gamla bron) och Pont Neuf (den nya bron). På den vänstra sidan av floden ligger stadsdelen ”Bastide Saint-Louis” eller som den allmänt kallas, ”Ville Basse” (den nedre staden), och som grundades under 1300-talet. På höger sida av bron på en kulle, ligger det gamla Carcassone. Gamla staden är också världens enda helt bevarade medeltidsborg (om än restaurerad). Den grundades på 200-talet före Kristus av romarna och har i dag 48 000 invånare. Den befästa delen av staden, också kallad La Cité, står på FN:s världsarvslista. Den besöks av tre miljoner turister om året, vilket gör den till Frankrikes andra mest besökta stad efter Paris. Här har det hänt grejer genom åren. Tex belägrades staden år 1209 av korsriddare som brände stadens invånare på bål pga att de vägrade vara katoliker. Den medeltida staden omges av en dubbelmur med 52 torn och 3 km vallar, och man kan promenera längs en stor del av muren. Här finns också ett slott från 1100-talet och en katedral från 1000-talet.

Här traskade jag runt på muren och i gränderna, i trappor och på torg tills jag var alldeles matt i både benen och huvudet av alla intryck. Då satte jag mig på en servering på ett litet torg och beställde in vin och traktens specialitet, en gryta som kallas cassoulet. Den består av fläskkorv, anka och/eller gås, gåsfett och vita bönor. Vissa variationer kan förekomma, beroende på vilken stad/region du befinner dig i, men den är god och mättande. Namnet kommer av att den serverades i ett keramikkärl som kallas cassole.
Efter maten blev det en rask promenad ner till tågstationen i nya delen av staden för att hinna med sista tåget tillbaka till Montpellier.

Onsdagen var ännu varmare, så efter att jag utforskat shoppingutbudet i Montpellier tog jag spårvagnen till stranden. Där tillbringade jag eftermiddagen på en filt med en bok innan det var dags att åka tillbaka till hotellet för dusch och ombyte och mat.

På torsdagen tog jag en promenad i Jardin des Plantes. Det är Frankrikes äldsta botaniska trädgård, grundad 1593 och förebild för den i Paris. Tyvärr var ju de flesta blommor överblommade, men det jag såg var vackert. Sedan hade jag tänkt gå till Musèe et conservatoire d’anatomie, dvs medicinhistoriska museet. det ligger vid medicinska fakulteten i universitetet, och där finns över 5600 olika föremål, äkta eller i vax, föreställande olika delar av människokroppen och även några från djur. Alla används i utbildningssyfte. Man kan endast besöka museet genom att boka en guidad rundtur på turistbyrån, men tyvärr var det fullbokat i över en månad framåt, så jag gick vidare för att titta på (och i) katedralen. Den var stängd pga renovering. Så himla typiskt. Istället promenerade jag runt på smågator och tittade på street art och åt god falafel och gick lite lagom vilse. När jag hittat tillbaka till centrum igen var jag varm och trött, så jag åkte ut till stranden igen. Tyvärr blåste det ganska mycket där ute, så det blev en kort vända. jag hann dock med att doppa mig hela två gånger!

När fredagen kom var det dags att åka tillbaka hem. Det kändes ganska okej, för tre-fyra dagar är ungeär så länge man orkar och vill vara ensam när man är ute och reser och inte har någon att uppleva saker ihop med. I alla fall är det så för mig. Dock kommer jag att åka tillbaka någon gång, för det finns så mycket kvar att se, och så vill jag väldigt gärna besöka det där medicinmuseet.

Hemresan gick fint, förutom när jag skulle med tåget från Stockholm. Tåget var(i vanlig ordning) försenat, så jag gick och köpte mat. Etthederligt Whopper meal från Burger King. Drickan ställde jag i min väska för att få en hand ledig, men någon välte väskan så att locket lossnade och väskan blev full av coca cola. Som tur var lyckades jag rädda allt som var i väskan!

Väl hemma i Göteborg igen blev både sonen och katten glada att se mig igen!