Chartersemester

Det är något jag aldrig varit på. Tills nu. Årets resa gick till kreta tillsammans med Mikael och hans dotter M samt en kompis till henne. Mikaels son är inte vidare förtjust i värme och sol, så det blev delade semestrar med dem i år. Den resan kommer i ett annat inlägg.

Vi bokade via Ving, ett fint hotell som heter Iolida Beach. Det ligger i Agia Marina, nära Chania på Kretas nordvästra sida.

Den mesta tiden var vi förstås på hotellet, vid poolen och havet och solade och badade, men vi gjorde ett par utflykter också.
Vi tog en tur med lokalbussen in till Chania för att jag gärna ville kolla på marknaden på lördagen. Tyvärr var det just den dagen den varmaste på hela vår vecka, så vi orkade bara gå till marknaden, kolla lite slött på vad som fanns där ( i princip det gamla vanliga marknadskrafset, fast i grekisk tappning…) och sen åkte vi tillbaka ”hem”.

Jag och Mikael gjorde en av utflykterna man kunde boka med Ving, en jeeptur med vinprovning och solnedgång uppe i bergen. Väldigt trevlig tur, med en bra och duktig guide, goda viner och fantastiska vyer! Rekommenderas verkligen!
Man kunde boka den utan Ving, direkt via företagets hemsida.

Tillsammans med tjejerna åkte vi till Elafonissi, en strand som ligger på Kretas sydvästra kust och klassad som en av världens 10 vackraste stränder (Enligt bla Tripadvisor och BBC). Utflykten bokades på hotellet, och vi åkte bekväm buss med riktigt bra AC, vilket var väldigt skönt eftersom det var närmare 30 grader varmt.
Resan gick över bergen, så det var många, långa och slingriga vägar, och flera gånger fick i alla fall jag låta bli att titta ut genom fönstret för att inte få svindel. Men det var otroligt vackert! Höga berg, djupa raviner, massor av grönska och många små byar längs vägen.
På vägen dit stannade vi för lite fika i en by innan vi åkte vidare mot stranden.

Väl framme vid stranden skyndade vi oss så mycket vi kunde, för vi ville ju inte riskera att bli utan parasoll i den stekheta solen! Vi hade tur och lyckades lägga beslag på några av de sista solstolarna och parasollerna som fanns där! Många av de som kom efter oss hade inte lika mycket tur, och fick ligga på sina handdukar, utan att kunna få skugga.

När bussen körde ner mot stranden såg man havet och stranden och horisonten som var en fantastisk syn. På stranden var det så mycket folk att det vackra skymdes, men det var fortfarande fint, och trots att det var mycket kallare i havet på den här sidan var det ändå väldigt skönt att bada och svalka sig.

Stranden är känd för sin rosa sand, som färgas av pulvriserade snäckskal, och hela området är naturreservat, så vissa växter var inhägnade för att folk inte ska trampa på dem eller förstöra dem på annat sätt, och det är absolut förbjudet att ta med växter, snäckor eller något annat därifrån!

Hemresan gick en lite annan väg än ditresan, längs kusten så att vi fick en magnifik utsikt över havet. Fortfarande samma slags slingriga bergsvägar, dock…
Vi stannade för lunch på en taverna med en terrass där man såg långt och vida omkring.

Sista kvällen åkte vi in till Chania och promenerade i gamla stan och gamla venetianska hamnen. Vi tajmade solnedgången även här, så det blev några fina bilder.

Jag är i det stora hela väldigt nöjd med min första chartersemester. Det var enkelt och smidigt att ha allt inom räckhåll på hotellet och ändå kunna göra som man ville när det gällde mat och annat.

Jag provade även sk crazy sofa, en uppblåsbar flotte som drogs efter en motorbåt och man höll i sig i handtag i flotten och skumpade med när flotten studsade över vågorna. Jag klarade inte av hela turen, utan fick klättra över i mototbåten efter halva tiden, men jag provade i alla fall.

Nästa semesterresa blir troligen även den en charterresa, men vart får vi se. För tillfället gläds jag åt och minns den här resan.