Anti-allergi

Ända sedan jag gick i mellanstadiet har jag varit överkänslig mot mandlar och även mot päron. Inte mot någon annan frukt eller andra nötter, av någon konstig anledning.

För några dagar sedan när Mikael var ute med jobbet köpte jag hem indiskt, och inte förrän efteråt insåg jag att det var mandel i grytan!
Men jag reagerade inte alls på det, så nu i påsk har vi satt min mandelallergi på prov genom att jag har ätit min första semla med mandelmassa, och det har gått hur bra som helst!
Så man kan väl säga att det som var en allergi inte alls var det, eller så har det vuxit bort med tiden.

I vilket fall som helst kan jag nu äta mandlar. Dock är jag inte överförtjust i smaken av mandelmassa och marsipan, så det kommer inte att bli något frosseri i det. Dajm däremot, det älskar jag!

Semmeldag

Så idag har jag då ätit min första ”riktiga” semla sen jag var barn. Jag har ju kört på vaniljvarianten i många år, efter att jag reagerat på mandel när jag var yngre.
Men förra påsken upptäckte vi (av misstag!).att jag inte längre är överkänslig, så nu är det fritt fram!

Made in China

Igår fick jag min andra julklapp; föreställningen ”Made in China” med Stefan Andersson på Kajskjul 8.
Har ni inte sett någon av hans uppsättningar, så gör det om ni har möjlighet! Roligt, intressant, lärorikt och mycket underhållande!
Det kostar en del, men man får å andra sidan en helkväll med föreställningen och mat och dryck.
Fina vänner hade vi med oss också, det gjorde kvällen ännu trevligare! 

Släktforskning

Jag har fuskat lite med släktforskning sedan jag var tonåring. Det började med att mamma och jag satt och tittade i gamla fotoalbum och hon berättade om några olika personer på bilderna. Jag blev nyfiken på hur alla hörde ihop, så jag ritade upp ett släktträd utifrån de uppgifter jag fick ut av mamma och pappa då.

Sedan blev allt liggande i flera år, tills jag en dag kom på att snart är det försent att få veta mer, särskilt av de gamla i släkten. Mormor var redan borta, min morfar dog innan jag föddes, farfar hann jag inte träffa igen efter att han och farmor flyttat tillbaka till Italien när jag fortfarande var liten och farmor var nu dement.

Så hur skulle jag göra nu?
De jag kunde kontakta kunde inte svara, och på grund av språket kunde jag inte kontakta de i Italien.
Det var ju så här i backspegeln väldigt dumt att mina föräldrar inte lät oss syskon bli tvåspråkiga redan från början, för att lära sig italienska av någon som inte är utbildad lärare och att sen inte ha möjlighet att prata språket till vardags gör ju att man inte kan så mycket.

Så jag skaffade ett konto på myheritage.com.
Det dröjde inte länge förrän jag hade lagt in alla uppgifter jag redan hade om släkten, och så kom det aviseringar från sajten att det fanns kopplingar.
De flesta kopplingarna var helt uppåt väggarna, de baserades på samma efternamn eller samma födelseår som någon släkting, men några var korrekta, och de personerna lade jag till i släktträdet.
Allt eftersom tiden gick byggdes det på med fler personer, och till slut hade jag nått gränsen för hur många personer man kan ha när man har ett gratiskonto. Så jag skaffade ett premiumkonto, och nu kunde jag lägga till många fler.

Efter några år började man kunna köpa DNA-tester via sajten, så jag gjorde ett, och fick ett lite överraskande resultat.
Det visade sig att vi hade ursprung inte bara i Italien och Danmark, men även i England/Storbritannien och Ryssland/Ukraina.

Julen 2020 gav jag mamma ett test och året efter tog Mikael också ett test. Min bror Silvio hade redan gjort ett test för flera år sedan.

Nu har jag hittat massor av släktingar som både är ganska nära släkt, men även sådana som man knappt kan räkna som släkt, det kan till exempel vara farmors kusins halvsysters makes barnbarn, och det är ju ganska långt ut i periferin.

Det är inga problem att hitta släktingar till den danska delen av familjen, inte heller har jag några problem att hitta släktingar till min farmor, men på farfars sida verkar det vara omöjligt att gå vidare från honom.
Jag har bara mammas och pappas muntliga uppgifter om namn på farfars föräldrar och syskon och var i Italien de kom ifrån, men jag hittar inga kopplingar eller något alls i arkiven på Myheritage om någon av dem.

Jag hittade ett italienskt släktforskningsforum, men fick inte några svar där heller, så nu är jag lite inne på att kontakta en tidning i staden där det sägs att de kom ifrån, och efterlysa släktingar den vägen.
Vi får se hur jag gör och om det funkar.