Häromdagen gjorde jag pumpasoppa. Jag hade aldrig smakat pumpa så det var en ny upplevelse, men det blev väldigt gott!
Nu använde inte jag en riktig pumpa, utan en butternutpumpa. Skillnaden ser ni här; butternutpumpa är den smala.
Här kommer receptet för den som vill testa själv:
- 1 butternutpumpa
- 1 liter vatten
- 2 buljongtärningar (höns- eller grönsaksbuljong)
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- ca 1 cm färsk ingefära
- 1-2 morötter
- 1 burk kokosmjölk
- salt och vitpeppar
Så här gör man:
- Dela pumpan, gröp ur kärnorna och skär av skalet.
- Skär alla grönsaker grovt och lägg i en gryta.
- Häll på vattnet och lägg i buljongtäningarna.
- Koka upp och låt småkoka tills pumpan är genomkokt, 10-20 minuter beroende på hur fast pumpan är.
- Häll av kokvattnet (spara några dl!)
- Mixa grönsakerna i mixer eller med stavmixer tills du har en slät massa.
- Häll i kokosmjölken och mixa ihop allt.
- Späd ev med lite av kokspadet om soppan blir för tjock.
- Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med en klick crème fraiche eller grekisk yogurth och lite bröd.