Jag slängde ihop en cheesecake åt mina kollegor som tack för hjälpen när. jag blev sjuk förra veckan.
Botten är klassisk cheesecakebotten: digestive kex och smör. Jag fyllde den först med citronfromage och sedan med vanlig cheesecakefyllning, garnerade med massor av jordgubbar, citronmeliss och riven choklad. Här kommer receptet om någon är sugen:
- 15 digestivekex
- 1,5 msk smör
- 300 g Philadelphia eller annan färskost utan smak
- 0,5 dl florsocker
- 5 dl vispgrädde
- 1 l jordgubbar
- citronfromage. Man kan göra egen, men jag fuskade lite och köpte på påse.
- Citronmeliss
- Blockchoklad
Smula sönder kexen och blanda med smöret. Det ska vara rumsvarmt så att du lätta kan fördela det. Jag använde flytande smör, det funkar lika bra.
Klä en springform med bakplåtspapper i botten och tryck ut kexmassan så att den täcker hela botten. Se till att det inte är bubblor eller sprickor någonstans.
Vispa ihop citronfromagen, ta lite mindre mjölk än det står i anvisningen så blir den tjockare i konsistensen. Ställ den i kylen medan du gör resten.
Vispa grädden tjockt, tillsätt färskost och florsocker och vispa ihop allt till en tjock smet.
Skölj och rensa jordgubbarna. Jag tog de största och finaste och lade runt om vid kanten på kakan, resten skar jag i små bitar som jag lade i en hög mitt på kakan.
Häll citronfromagen på smulbotten, bred ut den ordentligt och banka sen försiktigt formen mot underlaget så att eventuella bubblor försvinner.
Gör likadant med ostfyllningen.
Garnera med jordgubbar, citronmeliss och riven choklad, eller om du vill ha andra bär eller frukt, det väljer du naturligtvis själv.
Ät och njut!